OSTAJE LI "LASTA" U MLADENOVCU? Predstavnici Beograda i prevoznika danas se sastaju u Starom dvoru

Š. Marović

10. 06. 2022. u 07:00

ČELNICI Grada i Sekretarijata za javni prevoz ponovo će danas u Starom dvoru sesti sa predstavnicima "Laste".

ОСТАЈЕ ЛИ ЛАСТА  У МЛАДЕНОВЦУ? Представници Београда и превозника данас се састају у Старом двору

Foto Z. Jovanović

Oni će pokušati da reše problem koji je obelodanjen zbog nerealizovanih vožnji ovog preduzeća u maju, na liniji 493, ka Mladenovcu.

Sukob između Gradske uprave i prevoznika koje veže ugovor nastao je posle tvrdnji Grada da tokom 16. i 17. maja, bez obrazloženja, "Lasta" nije osvarila 129, odnosno 134 polaska na prigradskim i lokalnim linijama, zbog čega su najviše trpeli građani Mladenovca.

Zbog toga, ali i premeštanja autobusa koji saobraćaju ka Beogradu u druge opštine, nadležni su podneli i krivičnu prijavu, a sve utvrđene činjenice i dokumentacija dostavljene su Javnom tužilaštvu. Tvrdnje Grada dodatno su potkrepljene svakodnevnim nezadovoljstvom građana ove prigradske opštine, gde saobraćaju samo "Lastini" autobusi.

- Nećemo polemisati oko poštovanja redova vožnji, prevoz se mora obavljati od početnog do završnog terminusa. Zbog situacije u kojoj se mesecima unazad nalazi SP "Lasta", Grad im unapred isplaćuje i akontacije i sredstva po konačnom obračunu kako bi ovo preduzeće bilo likvidno i ispoštovalo svoje obaveze, a prvenstveno po osnovu isplate ličnih primanja zaposlenih.

S druge strane, "Lasta" ima svoje argumente koje je, navodno, štrajkom glađu na jedan dan podržalo pedesetak radnika ovog prevoznika.

Kako za naš list ističe Dragan Filipović, potpredsednik sindikata radnika "Laste", danas u sedam sati ispred auto-centra na Niškom putu delegacija od četvoro ljudi, sa direktorom Vladanom Sekulićem na čelu, biće ispraćena na sastanak u Skupštinu grada.

- Nadamo se da će se nesuglasice konačno rešiti kako bi nastavili neometano da obavljamo naš posao - ističe on.

- Prekjuče je oko pedesetak radnika stupilo u štrajk glađu, ali smo juče ujutru odlučili da ga prekinemo i nastavimo mirne proteste. Iako se u optužbama Grada pominje da tokom vikenda ne ostvarujemo broj vožnji kao radnim danima, ugovorom je jasno definisano da su polasci subotom i nedeljom prepolovljeni. Čak smo zahtevali da se linija 493 pojača sa još trideset polazaka dnevno, a vožnje vikendom na 80 odsto od onih koje se ostvaruju tokom radnih dana. Smatramo da su pritisci na "Lastu" pre svega neosnovani, a sve vožnje se lako mogu proveriti.

Foto M. Anđela

UKUPNO 128 POLAZAKA

AUTOBUSKI prevoznik "Lasta" trenutno iz Mladenovca ka Beogradu realizuje ukupno 128 polazaka svakog dana, od čega se 106 ostvari auto-putem, a ista je situacija i u suprotnom smeru. Ostali se realizuju preko lokalnih puteva. Kako ističu u ovom preduzeću, to je i dalje nedovoljno jer, prema njihovim istraživanjima, svakog dana iz ove prigradske opštine ka Beogradu putuje od 16.000 do 18.000 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!