SKUPLJE KIRIJE, STIGLI RUSI I UKRAJINCI: Cene mesečnih zakupa stanova svih kvadratura u prestonici prosečno su skočile za pet do deset odsto

A. VOJINOVIĆ

09. 05. 2022. u 10:15

DRŽAVLjANI iz Ukrajine i Rusije koji su utočište pronašli u našoj zemlji podigli su visinu kirije u Beogradu! Cene mesečnih zakupa stanova u prestonici u prethodnom periodu više su za pet do deset odsto.

СКУПЉЕ КИРИЈЕ, СТИГЛИ РУСИ  И УКРАЈИНЦИ: Цене месечних закупа станова свих квадратура у престоници просечно су скочиле за пет до десет одсто

Foto I. Marinković

Njihovu tešku situaciju iskoristili su građani koji izdaju kvadrature širom glavnog grada kako bi rentu znatno podigli "uvis". Prema poslednjim podacima, za iznajmljivanje stana površine 45 do 50 kvadrata u centru Beograda potrebno je u proseku izdvojiti oko 500 evra, a za one luksuznije cene kirija idu i do 3.000 evra.

Prema rečima Jelene Davidović, vođe prodajnog tima oglasnih portala, na tržištu iznajmljivanja stanova značajan rast zabeležen je na atraktivnim gradskim lokacijama kao što su Vračar, Savski venac i Novi Beograd.

- Pojačana potražnja ruskih i ukrajinskih državljana uticala je na to da zakupodavci iskoriste situaciju i na manje atraktivnim lokacijama podignu cene mesečnog najma - objašnjava Davidovićeva.

- Kada je reč o visini kirije, cenu diktira lokacija. Osim toga, na visinu rente utiče i kvalitet izgradnje stambenog objekta, nivo opremljenosti nekretnine i posedovanje garaže ili parking-mesta. Na povećanje cene na tržištu izdavanja stanova u Beogradu uticala je i izgradnja modernih stambenih kompleksa jer se upravo na takvim lokacijama oglašavaju stanovi za izdavanje po najvišim cenama.

S druge strane, kako ističe naša sagovornica, cene zakupa u klasičnim gradskim naseljima su šarolike i zavise od nivoa opremljenosti, kao i da li se nalaze u starogradnji ili u novoizgrađenim objektima.

- Prema analizi oglašenih stanova na značajnijim portalima, prosečna cena za izdavanje stana površine od 45 do 50 kvadrata u centralnim delovima kao što su Savski venac, Vračar ili Dorćol plaća se nekoliko stotina evra. Nije retko da se oglašavaju skromnije opremljeni ili prazni stanovi i za manje od 200 evra. Tako se trenutno nudi stan od 26 kvadrata kod Cvetkove pijace za 120 evra. U nekim ekstremnim slučajevima, kada je reč o luksuznim stanovima, oni dosežu i do 800 evra, a neki i do 3.000. Na našem portalu trenutno je najskuplji stan kod Hrama Svetog Save površine 400 kvadrata, za čiji zakup treba izdvojiti 7.400 evra.

Veliki broj ljudi napustio je ratno područje, Foto M. Anđela

Porast cena na tržištu je, kako ističe naša sagovornica, poslednji put zabeležen 2019. godine:

- Usled pandemije virusa korona tržište je bilo zaključano i doživelo je blokadu jer su mnogi stanovi ostali prazni. Tržište se oporavilo u drugoj polovini 2020. godine, tako da su cene rente stanova u 2021. dostigle nivo s početka 2020.

Pored užeg centra grada, građani najviše iznajmljuju stanove na opštini Novi Beograd.

Osim toga, u poslednje vreme zabeleženo je  povećano interesovanje za nekretnine na levoj obali Dunava - u Borči.

UDARAC PO DžEPU OSEĆAJU STUDENTI

ZAKUPCI stanova u prestonici u proseku su studenti, mladi parovi, bračni saputnici... Povećana cena rente najviše je po džepu udarila buduće akademske građane i mlade koji u Beogradu ne mogu da pronađu pristojan stan ispod 300 evra, bez režija.

- Tražim stan već neko vreme, ali ne mogu da pronađem ni garsonjeru za kiriju ispod 250 ili 300 evra - navodi za "Novosti" Tanja Ć. - Pojedine koje izdaju i za 250 evra su zaista jako loše sređene i ne vrede te pare. I prošle godine kada sam poslednji put menjala stan, cene rente su bile veće za 50 evra, a neke čak i za sto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a