"ĐAČKI DINAR" NIJE OBAVEZAN, A ŠALJU OPOMENE: Pojedine škole pritiskaju roditelje da izmire "dugovanja" veća i od 3.000 dinara

B. Borisavljević

07. 04. 2022. u 08:51

KAKO se bliži kraj školske godine, pojedinim roditeljima počele su da stižu "opomene" za plaćanje obezbeđenja sa iznosima većim i od 3.000 dinara, što je izazvalo nezadovoljstvo kod njih pošto im je, kako kažu, rečeno da moraju da plate.

ЂАЧКИ ДИНАР НИЈЕ ОБАВЕЗАН, А ШАЉУ ОПОМЕНЕ: Поједине школе притискају родитеље да измире дуговања већа и од 3.000 динара

Ilustracija / foto A. Stanković

Jer u suprotnom, deca neće dobiti svedočanstvo. Iako se iz godine u godinu ponavlja kako su novčana davanja roditelja isključivo na dobrovoljnoj bazi, neke obrazovne ustanove to izgleda zaborave, pa ih podsećaju za "dugovanja".

Našoj redakciji su se javili roditelji iz jedne voždovačke škole, koji kažu da im je učiteljica rekla da moraju da plate obezbeđenje. Oni navode da u školi postoji čuvar, ali da uglavnom ne izlazi iz svoje "kućice". Zato se dešava i da se deca potuku u dvorištu, da oni stariji zadirkuju mlađe, da dođe do koškanja.

U sklopu "đačkog dinara", koji iznosi, u proseku, od 1.500 do 2.000 dinara godišnje, nalazi se i stavka za bezbednost, koja se odnosi na plaćanje čuvara. Zbog epidemiološke situacije, prošle godine je izostavljena pošto je u školama, uglavnom, bila onlajn nastava.

- Plaćanje obezbeđenja u školi i "đačkog dinara" nije obavezno, niti dobijanje svedočanstva može biti uslovljeno uplatnicom - poručuju iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. - Roditelji nisu dužni da daju novac za ovu svrhu.

Kako kažu u školama, najbolje "platiše" su učenici prvog i drugog razreda, dok je u završnim godinama procenat naplate znatno manji. Prikupljeni novac koristi se za fotokopiranje testova, osiguranje, kupovinu knjiga za odlične učenike, futrole za diplome, neke potrepštine za nastavu.

- Niko ne može da prisili roditelje za plaćanje "đačkog dinara", pošto je to na dobrovoljnoj bazi - navodi Dejan Nedić, direktor Druge ekonomske škole. - Nedopustivo je da u pojedinim školama tako uslovljavaju dodelu svedočanstava. Mislim da moje kolege direktori škola dobro znaju da to plaćanje nije obavezno, ali da su razredne starešine i nastavnici ti koji nisu dobro obavešteni.

KO DONOSI ODLUKE?

ZAKONOM o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano je da Savet roditelja odlučuje da li će škola imati obezbeđenje ili ne.

Oni biraju najpovoljniju ponudu, posle postupka javne nabavke, a "pod lupom" predstavnika roditelja je i kako se troši novac od donacija i od proširene delatnosti. - Savet roditelja u školi odlučuje o tome da li će biti angažovano privatno obezbeđenje - navode u ministarstvu. - Tu vrstu obezbeđenja finansiraju roditelji ukoliko to žele, odnosno nisu u obavezi da to učine. Uplata novca za ove namene ne može biti uslov za dobijanje svedočanstva učenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)