ŠEĆERANA SADA DIVLJA DEPONIJA: "EKO Pančevački rit" upozorava na odlaganje otpada u krugu stare fabrike u Padinskoj skeli

A. Z. K.

06. 04. 2022. u 06:47

PRVA srpska šećerana "Dimitrije Tucović" u Padinskoj Skeli postala je divlja deponija. To tvrdi udruženja "Eko Pančevački rit" i dodaje da su za stvaranje smetlišta u krugu fabrike odgovorni čuvari, koji, navodno, za 1.000 dinara dozvoljavaju istovaranje otpada na posedu ove firme u stečaju. Krajem prošlog meseca na teren je izašao i inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove, koji je konstatovao da problem postoji. Ali, bez optužbi na račun čuvara.

ШЕЋЕРАНА САДА ДИВЉА ДЕПОНИЈА: ЕКО Панчевачки рит упозорава на одлагање отпада у кругу старе фабрике у Падинској скели

Foto Fejsbuk

Udruženje "Eko Pančevački rit" o ovom slučaju obavestili su zabrinuti građani, koji su zapazili kamione koji ulaze u krug fabrike. Kako kažu, iza kapije nije moguće ući bez odobrenja obezbeđenja.

- Ovaj "biznis" započet je u martu. Čuvari navodno naplaćuju po 1.000 dinara za ulazak - kažu za "Novosti" u ekološkom udruženju. - Prema našoj proceni, ovde je istovareno oko 50 kamiona. Đubre se nalazi i u bazenima, u kojima se nekada prala repa. Zabrinuti smo ako sadržaj počne da se cedi u zemlju. Ulaz je, inače, pokriven kamerama i sigurno je svako vozilo koje je prošlo s druge strane zabeleženo. Postoji još jedan ulaz i tu takođe ima đubreta.

U Sekretarijatu za inspekcijske poslove "Novostima" su potvrdili da su na terenu bili krajem marta.

- Inspektor je zajedno sa članovima udruženja "Eko Pančevački rit" obavio nadzor - rekli su u ovom sekretarijatu.

- Tokom obilaska konstatovali smo da je reč o komunalnom otpadu i da njega najviše ima uz ogradu ispred kompleksa. Ukoliko ne utvrdimo ko je odgovoran za deponovanje otpada, nemamo osnova za podnošenje odgovarajuće prekršajne prijave. Ovaj kompleks je pod nadzorom čuvara, a oni su u više navrata vraćali kamione koji su pokušali da istovare otpad.

Foto Fejsbuk

Iako u odgovorima koje smo dobili nije navedeno da je otpad zatečen u kompleksu Šećerane, dopis koji je udruženje "Eko Pančevački rit" dobilo iz Sekretarijata navodi da je inspektor zatekao smeće u fabričkom krugu.

- Tokom obavljenog inspekcijskog nadzora utvrđeno je da u okviru kompleksa ima određene količine komunalnog otpada, a lociran su i uz ogradu izvan kompleksa. Radnici su tvrdili da su zatečene gomile u krugu fabrike tu već godinama - navodi se u dopisu Sekretarijata koji su dostavili ekološkom udruženju.

Članovi Udruženja tvrde da su navodi čuvara da je otpad istovaren pre par godina neistiniti. Kako su nam rekli, oni su u smeću pronašli deklaracije na kojima stoje datumi iz ove godine. O ovom slučaju oni su obavestili i policiju.

Ogromna količina smeća bačena je u fabrički krug, Foto Fejsbuk

VEĆ ČISTILI GOMILE SMEĆA

ČLANOVI udruženja "Eko Pančevački rit" u martu su zajedno sa građanima Padinske Skele čistili gomile đubreta koje su se pojavile u blizini Šećerane. Oni su nekoliko puta čistili kako bi smanjili smetlišta koja su nastala. Zamolili su građane da fotografišu kamione koje zateknu da idu ka nekadašnjoj fabrici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)