BITNA JE IDEJA, NE SAMO NOVAC: Zasijale prostorije OŠ "Olga Petrov" u Padinskoj Skeli

B. Borisavljević

28. 02. 2022. u 11:54

PET i po godina su bili u blokadi, a još dve im je trebalo da vrate nastale dugove. Ipak, loša vremena su iza njih.

БИТНА ЈЕ ИДЕЈА, НЕ САМО НОВАЦ: Засијале просторије ОШ Олга Петров у Падинској Скели

OŠ "Olga Petrov" u Padinskoj Skeli, Foto N. Skenderija

Za nepune tri godine, zahvaljujući entuzijazmu rukovodstva, profesora, đaka i roditelja, sa malo ulaganja i puno ljubavi, kabineti u OŠ "Olga Petrov" u Padinskoj Skeli dobili su potpuno novo "ruho". Đaci će tokom proleća imati priliku da slušaju nastavu u prirodi u letnjim učionicama. Uskoro će dobiti i fontanu i zoo-kutak sa četiri pauna - maskote škole. Iako se nalazi na periferiji grada, mnoge osmoletke u centru prestonice bi im pozavidele.

Prema rečima Merice Buj Bjelogrlić, direktorke škole, postoji odlična saradnja sa Sekretarijatom za obrazovanje i dečju zaštitu i opštinom Palilula, pa svaki kabinet ima internet, projektor, pet pametnih tabli. Ali hteli su nešto i sami da urade. Ovo je, verovatno, jedina škola u Srbiji koja ima Tim za estetsko uređenje škole, u kome su profesorke likovnog i engleskog, kao i njihov kolega matematičar, koji je "mozak operacije".

Poznate ličnosti na zavesama, Foto N. Skenderija

- Ideje su takve da zahtevaju malo novca, a efekat je veliki - kaže Buj Bjelogrlić.

- Krenuli smo od kabineta matematike, u kome je sve bilo staro. Matematičar je došao na ideju na napravimo ormar u obliku broja "pi". Uradio je sve proračune, nacrtao i napravili smo ormar. Zavese smo sašili od dečjih posteljina i čaršava, a dezeni odgovaraju kabinetu. Kako na završnom ispitu, pre dve godine, deca nisu znala da prepoznaju Dositeja, profesorka likovnog je na zavesu u kabinetu za srpski jezik nacrtala portrete Vuka Karadžića i Dositeja. U kabinetu hemije ormar je u obliku Periodnog sitema elemenata, muzičkog klavira, a geografije u kartografskim bojama. Tako deca mnogo lakše pamte.

Merica Buj Bjelogrlić, Foto N. Skenderija

Direktorka navodi da svaki kabinet ima svoju boju, a usklađene su zavese, farba na zidu i stolica profesora. Zidovi su oslikani motivima bitnim za taj predmet - epruveta, opasnost od radijacije... Deca se tako podstiču da obraćaju pažnju na estetiku, slažu boje. Da se trud isplatio, pokazao je i stručno-pedagoški nadzor. Ocenjeno je da je prostor podsticajan za rad kako za decu, tako i za nastavnike.

U holu škole uređen je i prostor za odmor nastavnika, a duž jednog od hodnika su klupe napravljene od paleta, koje su deca iscrtala. Učenici mogu uživati u čitanju u prelepoj biblioteci koja je, svakako, jedna od najlepših u gradskim školama.

Foto N. Skenderija

- Pametne table i projektore smo kupili jer smo učestvovali u nagradnoj igri MTS i osvojili milion dinara - priča Buj Bjelogrlić.

Kabinet za matematiku, Foto N. Skenderija

- Novac smo uložili u pametne table i projektore. Takođe, kupili smo i 30 komada 3D naočara, tako da đaci, recimo, mogu da "prošetaju po Parizu". Bitno je imati ideju, nije uvek novac u pitanju. Najlakše je kukati i čekati da ti nešto padne sa neba.

OŠ "Olga Petrov" ima devet isturenih odeljenja u okolnim naseljima koja su, takođe, sređena. Naša sagovornica ističe da pored Grada i opštine, imaju veliku pomoć od "Al Dahre" i "Frikoma", koji daju donacije i svesrdno pomažu.

Foto N. Skenderija

ZOO-KUTAK I FONTANA

- Uradili smo projekat zoo-kutak i fontane, ali je korona sve odložila. Četiri mala pauna čekaju da dođu u novo stanište. U narednom periodu ćemo se posvetiti tome - kaže direktorka.

- Roditelji će pomoći oko staza. Planiramo da napravimo tri letnje učionice, jedna je već završena i za nju je materijal donirala "Al Dahra", a naši domari napravili. Škola nije uložila ni dinar. Divno je imati ih, da deca izađu u dvorište i pohađaju nastavu.

Škola je i u projektu "Mali veliki edukator" o značaju održavanja životne sredine, učenja o lekovitom bilju. Neke biljke su već posađene, tako da deca kroz brigu o njima stiču znanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna