GREJANJE NA OTPAD U NOVEMBRU: Podizanje energane na deponiji Vinča, kapaciteta obrade 340.000 tona smeća godišnje, u finalnoj fazi

G. Novaković

20. 03. 2022. u 08:51

SISTEM grejanja na otpad, posle izgradnje postrojenja u Vinči, očekuje se da zaživi do polovine novembra. Podizanje energane je u finalnoj fazi, i već u ovom trenutku sprovode se prva ispitivanja u vezi sa puštanjem u pogon. Kako navode u preduzeću "Beočista energija", moguće je da se dogode izvesna kašnjenja, jer je potrebno prilagođavanje nekog od 76 tehnoloških sistema, ali ga ne očekuju.

ГРЕЈАЊЕ НА ОТПАД У НОВЕМБРУ: Подизање енергане на депонији Винча, капацитета обраде 340.000 тона смећа годишње, у финалној фази

Deponija Vinča / Foto P. Milošević

Imajući u vidu trenutni status napretka izvođenja radova, početak termičkog tretmana komunalnog otpada i samim tim proizvodnje električne i toplotne energije, predviđen je do polovine novembra.

- Faza puštanja u pogon postrojenja za proizvodnju energije je veoma zahtevna i potrebno je prisustvo obučenih i iskusnih stručnjaka koji su već počeli sprovođenja aktivnosti testiranje i aktivnosti puštanja u rad - kažu u "Beočistoj". - Imajući u vidu pandemiju i poremećaje u poslovanju usled globalne ekonomske i političke situacije, ne isključujemo mogućnost produženja pojedinih rokova u realizaciji projekta.

Kada postrojenje bude pušteno u rad prerađivaće se 43,6 tona komunalnog otpada po satu, odnosno 340.000 tona godišnje. Istovremeno će se smanjiti količina komunalnog otpada koji se odlaže na novoizgrađenu deponiju na oko 35 odsto od ukupne godišnje količine otpada, koja iznosi oko 550.000 tona.

- Prva energana na otpad u Srbiji će doprineti promeni načina na koji se upravlja otpadom, podići će se nivo zaštite životne sredine kroz smanjene emisije gasova staklene bašte uz proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Procenjuje se da će buduća energana na otpad snabdevati pet odsto Beograđana električnom energijom, i deset odsto toplotnom energijom - navode u pomenutom preduzeću.

Kada je reč o "Beogradskim elektranama", zadatak je bio da izgradi infrastrukturu za preuzimanje toplotne energije proizvedene u postrojenju za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije u kompleksu sanitarne deponije Vinča. Krajem prošle godine posao je završen. Izgrađena je prepumpna stanica u neposrednoj blizini deponije, kao i kompletan transportni toplovod. Privode se kraju i radovi na izgradnji pumpno-izmenjivačke stanice Konjarnik.

- Realizacijom ovog projekta biće stvoreni uslovi da se "zelena" energija dobijena spaljivanjem komunalnog otpada u elektrani na otpad u Vinči iskoristi za zagrevanje stambenih i poslovnih prostora u našem sistemu - kažu u JKP "Beogradske elektrane". - Od ove investicije korist će imati naše preduzeće, korisnici ali i država Srbija. Procena je da će "Beogradske elektrane" imati manje troškove za kupovinu uvoznog prirodnog gasa.

Kako kažu u "Beoelektranama", proizvodni kapacitet u toplani "Konjarnik" biće proširen za 56,5 megavata. To znači da će preduzeće biti u mogućnosti da proširi toplovodnu mrežu i na područja koja nemaju izvedenu distributivnu toplovodnu infrastrukturu, uz mogućnost da se na sistem daljinskog grejanja priključe novi korisnici.

PROIZVEDENO U FINSKOJ

POSTROJENjE za preradu otpada od građenja i rušenja "Metso" je jedino reciklažno postrojenje u Centru za upravljanje otpadom u Vinči. Ovo postrojenje je proizvedeno u Finskoj, pozicionirano na platformi od 1,7 hektra i ima kapacitet prerade od 200.000 tona otpada godišnje.

CENTAR ZA POSETIOCE

U OKVIRU ovog savremenog postrojenja za energetsko iskoršćenje otpada, biće i centar za posetioce koji je planiran za posete stručne javnosti i drugih zainteresovanih građana. Svi će imati priliku da u Srbiji posete moderno postrojenje za upravljanje otpadom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)