KRETANJE ŠUTA PRATE "PAPIRI": Procenat reciklaže otpada do 2029. godine 40 odsto, za odlaganje potrebna još jedna lokacija osim Vinče

M. STANOJKOVIĆ

18. 02. 2022. u 08:51

PROCENAT reciklaže građevinskog šuta u Beogradu trebalo bi da se u narednih sedam godina poveća na 40 odsto. Osim toga, akcionim planom upravljanja otpadom od 2020. do 2030. godine, koji je usvojen na sednici Skupštine grada, predviđeno je da se podnetim izmenama propisa napokon investitorima onemogući dobijanje upotrebne dozvole bez dokaza o kretanju otpada.

КРЕТАЊЕ ШУТА ПРАТЕ ПАПИРИ: Проценат рециклаже отпада до 2029. године 40 одсто, за одлагање потребна још једна локација осим Винче

Foto P. Milošević

Takođe, redovno će se ažurirati registar svih gradilišta u prestonici najmanje dva puta godišnje.

Kako je predviđeno planom, neke od mera koje će se koristiti za dostizanje pomenutog cilja jesu izmene propisa, redovno ažururanje registra gradilišta, izrada registra devastiranih loakcija u Beogradu, kao i analiza podataka o količini otpada. Vlasnik otpada biće odgovoran za troškove upravljanja otpadom i dužan je da uspostavi odvojeno sakupljanje i privremeno skladištenje.

- U cilju sprečavanja nekontrolisanog odlaganja otpada od građenja i rušenja uključujući i zemlju od iskopa, Sekretarijat za zaštitu životne sredine pokrenuo je inicijativu da se urade izmene Pravilnika o sadržini i načinu vođenja knjige inspekcije, građevinskog dnevnika i Pravilnika o načinu obavljanja tehničkog pregleda objekta za upotrebu - neke su od mere akcionog plana. - Proizvođač otpada treba da priloži dokument o kretanju otpada, čime dokazuje da ga je predao ovlašćenom operateru.

Akcionim planom, konstatovano je da osim lokacije u Vinči, odnosno postrojenja za preradu 200.000 tona građevinskog otpada godišnje, čiji je probni rad u toku, neophodno odrediti još jednu lokaciju gde će se na Novom Beogradu, Zemunu ili Surčinu prerađivati još 100.000 tona.

- Privremena dvorišta sa mobilnim postrojenjem predviđena su u Ostružnici, na području Umke, i Straževice u Rakovici - navodi se u akcionom planu. - Za privremeno odlaganje zemlje iz iskopa koja će se koristiti za nasipanje i nivelisanje terena predviđena je lokacija za Novi Beograd, Zemun i Surčin, druga za Palilulu, Stari grad i Vračar, treća za Voždovac, Zvezdaru i Grocku. Jedna će biti namenjena za otpad sa Čukarice, Rakovice i Savskog cenca, a odvojeno za Sopot i Mladenovac.

Ukupni investcioni troškovi ovoh plana iznose 2,3 miliona evra.

RASTE BROJ NELEGALNIH DEPONIJA

KAO posledica ubrzane izgardnje u Beogradu javljaju se velike količine građevinskog otpada. Povećanje nije praćeno potrebnom infrastrukturom za odlaganje, što često dovodi do nelegalnog skladištenja na neadekvatnim lokacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024