KASA U SENCI EMOCIJA: Rebalans budžeta na poslednjoj sednici aktuelnog saziva

A. Z. KLISURIĆ - M. STANOJKOVIĆ

15. 02. 2022. u 07:52

GRADSKE finansije za ovu godinu "teške" su 165,9 milijardi dinara odnosno oko 1,411 milijardi evra.

КАСА У СЕНЦИ ЕМОЦИЈА: Ребаланс буџета на последњој седници актуелног сазива

Foto I. Marinković

Na poslednjoj sednici u starom sazivu Skupštine grada, pre raspisivanja izbora, odbornici su usvojili rebalans budžeta. Donete su i izmene Plana generalne regulacije, koje su izazvale burne polemike u javnosti pre usvajanja.

Odbornici vladajuće većine budžet vide kao "dokaz uspravljene Srbije", opozicija smatra da je "spisak lepih želja".

Odgovarajući na primedbe opozicije da je rebalans usledio samo mesec dana nakon usvajanja budžeta za 2022. godinu, kao i da se planiranim zaduživanjem omogućuje uvećanje kase, zamenik gradonačelnika Goran Vesić negirao je optužbe.

- Kada je rađen budžet nismo znali da li će biti restrikcije u radu privrede zbog pandemije, zbog čega smo planirali konzervativniji budžet - rekao je Vesić.

- Već u januaru smo videli da imamo uvećane prihode. Budžet Grada veći je za 3,1 odsto, a opština za 7,1. Mi uzimamo kredit od 4,130 milijardi dinara, ali više regulišemo prethodna zaduženja, nego što se dodatno zadužujemo.

Gradski odbornici na jučerašnjoj sednici,Foto I. Marinković

"Emotivnim" izlaganjima, kako su se saglasili svi u sali, bila je obojena poslednja sednica starog saziva, pa su u zamahu predizborne kampanje i vladajući i opozicioni odbornici dotakli uspeha i neuspeha s jedne i druge strane. Povremeno bio je prekršen i poslovnik, a predsedavajući Nikola Nikodijević je u jednom momentu Zoranu Vuletiću iz Građanskog demokratskog foruma nakratko isključio mikrofon zbog kršenja istog.

Lokalni parlamentarci juče su iskoristili priliku da se za govornicom oproste od ovog mandata i pošalju predizborne poruke.

Ažuriranje planova koji su usvojeni tokom proteklih šest godina, kako je istakao gradski urbanista Marko Stojčić, usledilo je izmenama PGR. Prvi čovek gradskog urbanizma, uprkos kritikama opozicije, tvrdi da su usvojene mere restriktivnijeg tipa koje će pooštriti kriterijume gradnje posebno na Novom Beogradu i Vračaru.

Ada Huja i Veliko ratno ostrvo proglašeni su ovim izmenama za parkove.

- Uvedena je i urbanistička zaštita kojom su zaštićene otvorene blokovske površine na Novom Beogradu. Stavljen je i van snage plan za centar Banovog brda. Doneta je i odluka o stavljanju van snage PDR za područje naselja Stjepan Filipović - naveo je Stojčić.

Između ostalog, usvojena je i odluka da pratioci osoba sa autizmom ostvare pravo na besplatan javni prevoz. Deo Kačarevačke ulice u Zemunu preimenovan je u Bačku.

GRAD UZ "LOLU"

GRAD Beograd preuzeo je upravljanje kulturno-umetničkim društvom "Ivo Lola Rubar". Na ovaj način rešiće se nagomilani finansijski problemi "Lole", a za v.d. upravnika izabran je Dejan Mihajlović, dugogodišnji član hora.

- Do sada smo preuzeli KPGT, i "Gvarnerijus", a sada isto činimo i sa "Lolom". Pomoći ćemo da se ova ustanova afirmiše i širi i imaće sve uslove za rad - rečeno je na sednici.

GRADI SE DEPO NA HILANDARU

BEOGRAD je prva lokalna samouprava koja je ostvarila saradnju sa manastirom Hilandar.

Odbornici su usvojili protokol o saradnji, kojim je predviđena izgradnja depoa za umetnička dela na Hilandaru. Kada bude završen, počeće i rekonstrukcija riznice, kako bi ona postala muzej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije