ZDANJE STARO CEO VEK DOBIJA ZELENI KROV: Kuća u Pariskoj 12 iz 1924. biće pretvorena u restoran s apartmanima

M. STANOJKOVIĆ

08. 02. 2022. u 07:52

ZDANjE staro gotovo vek, u Pariskoj 12, koje se nalazi u okviru prostorne kuluturno-istorijske celine, biće rekonstruisano, dograđeno i na njemu će nići "zeleni" krov.

ЗДАЊЕ СТАРО ЦЕО ВЕК ДОБИЈА ЗЕЛЕНИ КРОВ: Кућа у Париској 12 из 1924. биће претворена у ресторан с апартманима

Predlog kako bi zgrada trebalo da izgleda, Foto Privatna arhiva

Shodno urbanističkom projektu, koji je od sutra do 21. februara na javnom uvidu, ova kuća iz 1924. Mihajla Milovanovića, rađena prema projektu arhitekte Dragutina Đorđevića, biće pretvorena u restoran sa smeštajnim jedinicama.

Kako se navodi u projektu, koji će biti dostupan zainteresovanim građanima u gradskoj upravi, objekat iz 1924. godine biće dograđen tako da ima ukupno četiri sprata. Prva dva biće restoranskog tipa, dok će najviši biti namenjeni za apartmane odnosno, smeštaj gostiju novog ugostiteljskog objekta. Restoran domaće i internacionalne kuhinje, koji će ovde biti otvoren, koristiće, kako je planirano, pogodnosti zelenog krova, na kojem je planirano da se gaji začinsko bilje i povrće u zelenim lejama.

- Planirana je transformacija prizemlja, podruma i dva sprata iz stambene namene u ugostiteljstvo što dovodi do aktiviranja proširenog trotoara ispred objekta u funkciji bašte restorana - navodi se u urbanističkom projektu.

- Za potrebe funkcionisanja restorana planira se još jedan nivo podruma, tako da restoran funkcioniše po principu -2, -1, prizemlje, galerija i dva sprata. Zeleni krov će doprineti pobošljanju mikro klime celog bloka. Preko fasadnih profila predviđeno je da se prostiru biljke puzavice koje će ozeleniti fasadu.

Predlog kako bi zgrada trebalo da izgleda, Foto Privatna arhiva

Prema planovima iz projekta, urbanističko rešenje parkiranja uslovljeno je uslovima republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture kojim se striktno uslovljava restauracija fasade uz zadržavanje u originalnom obliku što je izbacilo mogućnost parkiranja eventualno u podzemim etažama.

Uprkos merama Zavoda, urbanistički projekat uznemirio je deo stručne javnosti i građane, koji poučeni ranijim iskustvima, ne veruju da će se ovo zdanje sačuvati, dok su drugi stava da je zeleni krov ne uklapa u ambijent ovog dela grada.

- Po projektu, jasno je da će morati da sruše stari objekat da bi se uradio drugi nivo podzemne etaže - neki su od komentara.

- U tom pogledu, stari gubi na autentičnosti.

U DUHU AKADEMIZMA

PREMA podacima koji se mogu pronaći u eseju Aleksandra Božovića o značaju i vrednosti kuće u Pariskoj 15, pominje se i zdanje na broju 12:

- Kuća Mihajla Milovanovića, iz 1904. godine, sagrađena je po projektu Dragutina Đorđevića, u duhu akademizma. Objekat je skromnih dimenzija, s horizontalnom podelom na dve etaže. Po istom konceptu kao i kod druge kuće Marka Stojanovića na broju 15, sprat je dekorativno obrađen za razliku od jednostavno rešenog prizemlja. Naglašen je profilisan kordonski venac koji nosi balustradu. Simetrija objekta je razbijena bočno postavljenim ulazom. Objekat se stilski i gabaritom potpuno uklapa u ambijent.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju