GRADE PARKING ISPOD STANICE: U Novobeogradskom Bloku 42 priprema se veliki prostor za ostavljanje 250 automobila

Š. Marović

29. 01. 2022. u 07:52

INFRASTRUKTURA železnice Srbije ovog meseca započela je radove na izgradnji parkinga koji će se nalaziti ispod rekonstruisane Železničke stanice Novi Beograd.

ГРАДЕ ПАРКИНГ ИСПОД СТАНИЦЕ: У Новобеоградском Блоку 42 припрема се велики простор за остављање 250 аутомобила

Foto N. Skenderija

Prema projektu CIP, na ovoj lokaciji nalaziće se 250 mesta za parkiranje, završetak uređenja parkirališta planiran je do aprila, odnosno puštanja u rad pruge za velike brzine od Beograda do Novog Sada.

Kako su se reporteri "Novosti" uverili, teren ispod nadvožnjaka na kom se nalaze koloseci i peroni je očišćen i spreman za izgradnju parkinga. Veliki broj radnika i mehanizacije raščistio je prostor prekoputa nove glavne autobuske stanice u bloku 42.

Kamioni su odneli zemlju koja je iskopana kako bi se cela površina izravnala i dovela u optimalno stanje za dalje radove.

- Infrastruktura železnice Srbije (IŽS) preduzima aktivnosti na izgradnji parkinga na prostoru stanice Novi Beograd - kažu za "Novosti" u ovom preduzeću.

- Projekat radi Saobraćajni institut CIP, a dokumentacija je predata za dobijanje lokacijskih uslova. Tek kada čitava projektna dokumentacija bude završena, biće poznati svi detalji u vezi sa budućim parkiralištem.

Javni parking nalazi se na severnom delu Bloka 42, između novoizgrađene saobraćajnice Nova 1 i Bulevara heroja sa Košara. Prema projektu CIP, na ovoj lokaciji nalaziće se 250 mesta za parkiranje, a njih oko 20 biće za osobe sa invaliditetom i to na istočnom delu.

Imaće dva prilaza, jedan iz Ulice Đorđa Stanojevića i drugi iz ulice Nova 1. Na ovoj parceli nema postojećih objekata u nivou terena osim stubova nadvožnjaka, a višak prostora na ostrvima je planiran da se iskoristi za parking bicikala i motocikala.

Kamioni su uklonili iskopanu zemlju, Foto N. Skenderija

Usvojene dimenzije parking-mesta su dva i po sa pet metara. Projektna dokumentacija će biti urađena u najkraćem roku nakon dobijanja svih neophodnih uslova, a preliminarna vrednost radova procenjuje se na 150 miliona dinara.

Kako iz IŽS preciziraju za naš list, izgradnja parkinga nije deo projekta izgradnje pruge za velike brzine Beograd - Novi Sad, ali je svakako u funkciji podizanja kvaliteta i unapređenja usluga za putnike koji će ubuduće koristiti voz.

- U skladu sa tim, nastojaćemo da izgradnja novog parkinga u železničkoj stanici Novi Beograd bude završena do puštanja u redovan saobraćaj pruge za velike brzine Beograd - Novi Sad kako bi putnici na ovoj relaciji mogli da koriste uslugu - kažu oni.

 "BUS PLUS"

UPRAVLjAČ ovog prostora biće "Parking servis" i funkcionisaće po sistemu "Parkiraj i vozi se". Njega bez plaćanja mogu koristiti građani sa "Bus plus" pretplatnom karticom koji su vlasnici vozila i registrovali su se u korisničkom servisu preduzeća, dok će ostali uslugu plaćati SMS porukama. Međutim, ostavljena je mogućnost da parkiralište u budućnosti ima kontrolisan ulaz-izlaz i sa naplatom parkiranja pomoću automata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)