OD UKUSA ROŠTILJA DO MIRISA CIMETA: Kao i obično, najprodavaniji odžak kolač po ceni od 300 dinara

J. D.

31. 12. 2021. u 09:45

MIRISI jela sa roštilja i kuvanog vina, po kojem su postali prepoznatljivi novogodišnji praznici, ponovo se šire centrom grada sa "Trga otvorenog srca".

ОД УКУСА РОШТИЉА ДО МИРИСА ЦИМЕТА: Као и обично, најпродаванији оџак колач по цени од 300 динара

Foto M. Anđela

Kuvano vino sa ukusom lešnika, gurmanske pljeskavice, odžak kolač "koji greje ruke", gumene bombone samo su neki od proizvoda koji se mogu naći u kućicama na početku Knez Mihailove ulice.

Najveće gužve, kao i ranijih godina su ispred kućica u kojima se sprema i prodaje odžak kolač koji je postao sinonim novogodišnjih praznika. Poslastica se priprema po posebnoj recepturi, tako što se testo posipa šećerom koji se karamelizuje tokom pečenja, i potom se uvalja u priloge po želji kao što su badem, kokos, vanila, orasi... A Beograđanima je uglavnom dostupan samo u zimskim danima.

Foto M. Anđela

- Ranijih godina mnogi nisu znali kakav je ovaj kolač, uglavnom su kupovali iz znatiželje a oduševljavali se na prvi zalogaj - objašnjava prodavačica. - Danas mnogi u šali kažu da je ovo pravi zimski kolač koji greje ruke i zaslađuje dušu.

Jedna rolna ove poslastice, ove godine košta 300 dinara. Ništa manje primamljivo nije ni kuvano vino sa raznim aromama, a čaša košta od 250 do 330 dinara. Kupuje se i zimski punč, koji je kombinacija kuvanog vina sa malinom i rumom. U ponudi je i topla čokolada, a jedna čaša je 220 dinara, dok je za šolju čaja potrebno izdvojiti 150 dinara.

Foto M. Anđela

Za sladokusce tu su i štandovi sa svilenim i gumenim bombonama, američke krofne, ali i domaće štrudle. Kilogram štrudle sa makom i višnjama je 500 dinara, dok je za kilogram sa orasima potrebno izdvojiti 700 dinara. Za gurmane spremaju se pljeskavice, peku kobasice i ćevapi, cene su šarene u zavinosti od gramaže, ali i izbora jela i kreću se od 250 do 400 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića