TRAŽE ZAŠTITU, A NE NOVE KVADRATE: Inicijativa protiv rušenja u bloku između Trga Slavija i "Manježa"

Š. Marović

25. 12. 2021. u 08:51

POŠTO je kompanija Maison Royal objavila konkurs za urbanističko-arhitektonsko rešenje bloka između Nemanjine, Svetozara Markovića, Kralja Milana i Kralja Milutina, pokrenuta je inicijativa da se pod zaštitu stavi niz kulturno istorijskih građevina u bloku između Slavije i Manježa.

ТРАЖЕ ЗАШТИТУ, А НЕ НОВЕ КВАДРАТЕ: Иницијатива против рушења у блоку између Трга Славија и Мањежа

Ugao Kralja Milana i Svetozara Markovića / Foto Gugl

Zagovornici ove ideje su Centar za urbani razvoj i Udruženje građana "Topolska", a podršku su dobili, kažu, i od Odeljenja umetnosti SANU. U obrazloženju se ističe da bi rušenje niza zgrada zbog izgradnje modernih stambeno-poslovnih kvadrata unazadilo prestonicu u istorijskom i estetskom smislu.

- Među ovim objektima nalazi se četiri vredna primera beogradske arhitekture s početka 20. veka, a jedna od njih je i zgrada stare Građanske štedionice iz 1929. godine, češkog arhitekte Stevana Tobolara - stoji u inicijativi. - Zatim zgrada u kojoj se nalazi poznata kafana "Manjež" iz 1934. godine koju je projektovao takođe Tobolar. Vredna je i kuća u sredini bloka, delo poznatog beogradskog arhitekte Milana Zlokovića. U Ulici kralja Milutina 26 nalazi se zgrada koju je tridesetih godina projektovao ruski emigrant Valerij Staševski i predstavlja vredan primer arhitekture modernizma.

Pokretači inicijative napominju da osim primera zgrada sa početka 20. veka, kompleks oslikava i češko-srpske veze, pažljivo negovane još od polovine 19. veka. Duga tradicija saradnje sa češkim arhitektama datira više od vek i po, a posebno je u ovom delu prestonice bila intenzivna između dva svetska rata.

PRIMERI

INICIJATIVU za zaštitu vrednih zdanja oko trga Slavija na Vračaru podržalo je i Odeljenje za umetnost SANU, koje smatra da taj niz zgrada posebnošću i estetikom može da parira evropskim primerima. Zbog svega toga treba da se na odgovarajući način sačuva i inkorporira u buduću fizionomiju ovog dela prestonice.

STOJIČIĆ: NEMA RUŠENjA OKO MANjEŽA

Gradski urbanista Marko Stojčić, gostujući na RTS, govorio je i o potezu oko parka Manjež, oko kojeg se nalaze zgrade stare više od 90 godina. Stojčić je rekao da ti objekti neće biti srušeni i poručio i da će vila u ulici Internacionalnih brigada, koja je proglašena kulturnim dobrom, a koju je investitor više do pola porušio, biti vraćena u prvobitno stanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)