MALE KAZNE PRAVE DEPONIJE: Posle uređenja divljeg smetlišta u Petrovčiću, pojačan nadzor u Surčinu

Š. M.

20. 12. 2021. u 14:17

NAKON akcije čišćenja divlje deponije u Petrovčiću gde je uklonjeno 2.000 kubika smeća, o čemu su "Novosti" ranije pisale, ekipe JKP "Gradske čistoće" uredile su i đubrište u Jakovu.

МАЛЕ КАЗНЕ ПРАВЕ ДЕПОНИЈЕ: После уређења дивљег сметлишта у Петровчићу, појачан надзор у Сурчину

Foto Novosti

Privatna parcela u blizini kasarne postala je pravo smetlište, a iako je đubre sa nje uklonjeno početkom godine, nesavesni građani napravili su nove gomile.

Za četiri dana koliko je trajala akcija prikupljeno je oko 750 kubika kabastog otpada.

Kako je za "Novosti" istakao predsednik opštine Stevan Šuša, nesavesni građani i privatne firme ušle su trideset metara u privatan posed.

- Loša praksa se ponavlja zbog blage kaznene politike i niskih novčanih kazni, koje su za fizička lica do 10.000, a za pravna oko 100.000 dinara - podseća on.

- Sam transport tog kabastog smeća do Vinče košta mnogo više, tako da se njima više isplati da plate kaznu, nego da sami voze svoj otpad na za to predviđenu deponiju.

U svakoj mesnoj zajednici najmlađe beogradske opštine trenutno je aktivna bar po jedna divlja deponija, a ukupno ih ima više od dvadeset. U narednom periodu angažovaće se poljočuvari iveć su u toku razgovori sa gradonačelnikom Beograda i njegovim zamenikom kako bi se kaznena politika pooštrila.

- Sopstvenim sredstvima uredili smo i deponiju u Progaru - napominje Šuša. - Naredno smetlište za uređenje je na samo 600 metara od centra Surčina, kod bivših štala PKB.

TREĆE ČIŠĆENjE ZA DVE GODINE

POSAO na uklanjanju divlje deponije u Petrovčiću, koji su izveli radnici "Čistoće" koštao je opštinu Surčin tri miliona dinara. Radovi na uređenju ovog nelegalnog smetlišta trajali su gotovo deset dana, a ovo je treće čišćenje lokacije uz Tolinačke ulice od novembra 2019. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024