PRVOMAJSKA ZATRPANA OTPACIMA: Nelegalni prodavci ulicu pretvorili u nehigijensku pijacu na trotoaru

S. V.

08. 09. 2021. u 11:34

ŠETNjA kroz Prvomajsku ulicu u Zemunu za pešake je pravi izazov jer su veći deo trotoara zauzele tezge divljih trgovaca ili bahato parkirani automobili.

ПРВОМАЈСКА ЗАТРПАНА ОТПАЦИМА: Нелегални продавци улицу претворили у нехигијенску пијацу на тротоару

Foto Fejsbuk

Komunalna milicija ovde stalno ima posla, pa su od početka godine samo u ovoj ulici intervenisali 1.018 puta i napisali 665 kazni.

Žitelji ovog dela Zemuna kažu da najveći haos u Prvomajskoj vlada na oba trotoara, od supermarketa do raskrsnice sa Milana Uzelca. Ilegalni trgovci tokom celog leta na improvizovanim tezgama prodaju voće i povrće, kesice sa duvanom, majice, čarape i sitne kućne potrepštine. Mali je broj onih koji, kada završe "pijačni" dan, za sobom pokupe smeće, gajbe i trulo voće i povrće.

- Za razliku od prodavaca koji pošteno plaćaju svoje tezge i lokale na pijaci, ovi nelegalni ne samo da krše zakon, već ostavljaju đubre i haos na ulici - kaže Ivana R. iz Prvomajske.

- Pešaci nemaju mesta da prođu, pogotovo žene koje šetaju sa decom. Kombi vozila su parkirana do polovine trotoara i kada se na to sve dodaju redovi ispred prodavnica, kolaps je neizbežan.

POZICIJA Promet dobar, a lokacija besplatna, Foto Fejsbuk

Iz gradskog Sekretarijata za poslove komunalne milicije za "Novosti" kažu da su njihove patrole od početka januara u Prvomajskoj intervenisale 1.018 puta. Građani su prijavljivali ne samo nelegalnu prodaju na ulici, već i nepropisno parkirana vozila.

- U zbiru od 1.018 kontrola, 117 je bilo na osnovu prijava građana i 901 samostalna kontrola - objašnjavaju iz Uprave grada.

- Od ukupnog broja podnetih prijava građana najveći broj odnosio se na nepropisno parkiranje i nelegalnu uličnu prodaju. Izdato je 665 prekršajnih naloga kojima su izrečene novčane kazne u fiksnom iznosu zbog nelegalne ulične prodaje i 137 kazni zbog nepropisnog parkiranja vozila.

Ponedeljkom, pričaju Zemunci, Prvomajska ulica osvane zatrpana smećem. S obzirom na to da je nedelja glavni "pijačni" dan, kada i ćebad na travi posluže kao tezge, đubreta ima ne samo po trotoaru, već i po okolnim zelenim površinama.

KAZNE ZA POJEDINCA DO 25.000

ODLUKOM o komunalnom redu na teritoriji Beograda propisane su novčane kazne za nepropisno parkiranje vozila i to 50.000 za firmu, 25.000 za preduzetnika, dok će pojedinac platiti 25.000, 15.000, 10.000 ili 5.000 dinara, u zavisnosti od površine na kojoj je zatečeno nepropisno parkirano vozilo. Istim aktom, propisane za prodaju robe na javnoj površini, firma će platiti 150.000, preduzetnik 75.000, a pojedinac 15.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)