„ŽRNOV FEST“ – SPEKTAKULARNO PUTOVANJE U SREDNJI VEK : Dani evropske baštine na Avali

Novosti online

06. 09. 2021. u 12:29

GRADSKA opština Voždovac vas poziva da u nedelju, 12. septembra, posetite „Žrnov fest“ na Avali, u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“.

„ЖРНОВ ФЕСТ“ – СПЕКТАКУЛАРНО ПУТОВАЊЕ У СРЕДЊИ ВЕК : Дани европске баштине на Авали

Foto: Žrnov Fest

Posetioci će od 12 časova, za kada je predviđeno svečano otvaranje, moći da vide i čuju kako su izgledali srednjovekovni viteški turniri, bazari, zvuk nakovnja i čekića, udarac mača o mač i takmičenje u veštini streličarstva, kao i ples i muziku srednjovekovne Srbije.

U podnožju Avalskog tornja, preko puta crkve brvnare biće postavljen bazar sa srpskim srednjovekovnim oružjem i oklopima. Putovanje u prošlost otkriće i kako su izgledale kovačnice, streličarski zanat, doneće saznanje na koji način se ratovalo i koje su veštine bile neophodne u borbi i lovu.

Posetioci će moći da učestvuju u raznim radionicama među kojima su i fresko-slikarstvo, kaligrafija i mozaik.

Za najmlađe je obezbeđeno i jahanje konja tako da pozivamo svu decu u pratnji roditelja da uzmu učešće u ovoj bajkovitoj manifestaciji i rekreativno uživaju u jahanju. 

Opština Voždovac organizuje „Žrnov fest“ u saradnji sa Udruženjem za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“ iz Beograda.

Pozivamo vas da zajedno oživimo put kroz vreme u srednjovekovnoj tvrđavi Žrnovu, smeštenoj na najvišem vrhu Avale. Ulaz je slobodan.

PROGRAM:

• 12.00 sati SVEČANO OTVARANjE - „Žrnov fest“ će otvoriti Dejan Savić, izaslanik predsednika Republike Srbije 

• Radionice i srednjovekovni bazar: fresko-slikarstvo, kaligrafija, mozaik (predavanja)

• Srpsko srednjovekovno oružje i oklopi, kovačnice, streličarski zanat, obuke načina ratovanja, borbi i lova, muzike i plesa
• Bohurt borbe
• Konjičke viteške igre
• Džausting turnir (borbe vitezova)
• 20.00 sati SVEČANO ZATVARANjE „ŽRNOV FESTA“

Opština Voždovac obezbedila je autobuski prevoz za građane. Prijave se vrše na: protokol@vozdovac.rs. Molimo Vas da dostavite svoje ime i prezime i kontakt telefon do petka, 10. septembra, u 12.00 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)