IVAN NEGRIŠOTAC ODRŽAO PREDAVANJE: Najvažnije je da čovek odbrani sebe kao svetinju

V.K.

28. 08. 2021. u 10:40

U OKVIRU festivala "Ćirilicom", sinoć je u crkvi Santa Marija, pesnik i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Ivan Negrišotac, održao zanimljivo predavanje na temu "Svetost i zaveti od svetih Kirila i Metodija i svetog Save do naših dana".

ИВАН НЕГРИШОТАЦ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ: Најважније је да човек одбрани себе као светињу

FOTO: V.K.

- Neko će reći da je to beskrajno veliko istorijsko vreme, to vreme koje nas odvaja od devetog veka pa do dvadeset prvog,a to je prava sitnica, jer ako otkrijemo svetost u s vakom od nas, a to nije lak zadatak, onda čuda postaju normalna stvar.

- Sveti Sava je zajedno sa svojim ocem, svetim Simeonom postavio parametre koji važe u organizaciji države i duhovnoj kulturi konstituisanja crkve. Šta to konkretno znači danas, to je stvar koju treba svako od nas da otkrije u sebi - istakao je Negrišorac.

- Kada govorimo o zavetima, neizostavno moramo pomenuti zavet Petra Drugog Petrovića Njegoša, pre svega mislim na njegovo književno delo, a mislim i na njegovo životno delo kao vladara i vladike crnogorskog. Ono što smo mi imali sa obnovom svetosti poslednjih godina, zahvaljujući našem mitrpolitu Amfilohiju, koji je u svakom pogledu obnovi crkvu u Crnoj Gori, on je ponovo konstituisao ideju o hrišćanski slobodnom čoveku koji je svetost. To je uradio mitropolit sa svim monasima koji su maestralno izašli na ulice i rekli - "Ne damo svetinje". Kad čovek odbrani samog sebe kao svetinju, on će braniti i crkvu i narod i obrazovanje - zaključio je Negrišorac.

U nastavku festivala, večeras je okrugli sto na temu "Kultorološki konflikti", na kojem učestvuju Milutin Mićović, Siniša Jelušić, Tatjana Đurišić Bečanović, Gojko Božović, Muharem Bazdulj i Aleksandar Jerkov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije