U LOKALU SVIRKA I DO 1.00: Odluka o zabrani emitovanja muzike na terasama, doneta u ponedeljak, zbunila pojedine ugostitelje

S. B. M.

01. 09. 2021. u 07:52

ODLUKA Grada da se zabrani emitovanje muzike u baštama i na terasama lokala radnim danima posle 22.00, a petkom i subotom posle 23.00, koju su odbornici usvojili u ponedeljak, mnoge je ostavila u nedoumici.

У ЛОКАЛУ СВИРКА И ДО 1.00: Одлука о забрани емитовања музике на терасама, донета у понедељак, збунила поједине угоститеље

Foto N. Fifić

Pojedini mediji su u startu tu vest povezali sa pandemijom virusa korona, dok su drugi shvatili da je samo do tog doba dozvoljeno imati muziku u restoranu.

Odluka da se zabrani muzika od 22.00, odnosno 23.00 petkom i subotom u baštama lokala doneta je kako bi se sprečili da ugostitelji okrenu zvučnike ka bašti i onda do jedan sat posle ponoći (i duže) ometaju stanare okolnih zgrada. Ali, to ne znači da svirki unutar objekta neće i ne sme biti. Muziku lokali mogu da puštaju unutar objekta do ponoći, odnosno jedan sat posle toga petkom i subotom, ali ta muzika ne sme da se čuje van kafića. Ako ometa stanare, oni mogu, kao i do sada, a zovu komunalnu miliciju. Kazna za one koji su bukom ometali komšije do sada je bila 150.000 dinara, a toliko će plaćati i sada oni kojima muzika svira u bašti posle 22.00, odnosno 23.00.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je istakao da je usvajanje Odluke o radnom vremenu važna jer se najveći broj građana žali na buku koja dolazi pretežno iz ugostiteljskih objekata.

- Grad Beograd je inicirao izmenu Zakona o buci, čija je izrada u toku u Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Dok čekamo novi zakon o buci, potrebno je da rešimo probleme iz naše nadležnosti. Od ove odluke se izuzimaju tri zone koje turisti najčešće posećuju. Prva je Skadarlija, gde je dozvoljeno emitovanje akustične muzike, druga je Ada Ciganlija i treća zona su priobalje Save i Dunava. Te tri zone će biti rešene Zakonom o buci. Tada će komunalna milicija dobiti ovlašćenje da ima merače buke, da prekine muziku i oduzme sredstvo sa koga se emituje, kao i da do 30 dana zatvori ugostiteljski objekat - objasnio je Vesić, iz napomenu da će stati na kraj i onima koji iznajme kuću pored stambenog objekta i bukom maltretiraju sve oko sebe.

Nove mere najviše će uticati na ugostitelji koji remete kućni red i mir. Zato je tražen model da oni rade, ali i da oni koji stanuju oko lokala imaju svoj mir.

PRVO ZAŠTITA, PA ŽURKE

SEKRETARIJAT za zaštitu životne sredine u saradnji sa Građevinskim fakultetom utvrdio je pravila zaštite od buke. Ubuduće, splavovi, restorani na obali reka, ali i klubovi u svim delovima prestonice moraće da sprovedu mere zaštite od buke, kako nikome ne bi smetali. Tada će moći da rade bez ograničenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a