STARIM ZGRADAMA VRAĆAJU SJAJ: Zajednička akcija opštine Stari Grad i Komunalnog preduzeća "Čistoća" na uklanjanju grafita sa značajnih zdanja

M. S.

19. 08. 2021. u 06:47

NEPRIMERENI grafiti i druge žvrljotine koje su krasile zgrade užeg jezgra uskoro će nestati pod mlazom vode.

СТАРИМ ЗГРАДАМА ВРАЋАЈУ СЈАЈ: Заједничка акција општине Стари Град и Комуналног предузећа Чистоћа на уклањању графита са значајних здања

Foto Promo

Opština Stari grad započela je juče u saradnji sa Javno komunalnog preduzeća "Gradska čistoća" akciju uklanjanja grafita sa fasada, a prva u nizu našla se zgrada u Ulici carice Milice na broju 8.

U prvoj fazi ovog obimnog posla biće očišćeno 1.200 kvadrata površine pod grafitima.

- Nastavićemo sa zgradom na istoj adresi samo na broju 7 - rekao je Radoslav Marjanović, predsednik Grdaske opštine Stari grad.

- Naša opština ima prelepe zgrade i zato je važno da uredimo fasade koje su kulturno istorijska baština.

Napisi se uklanjanju specijalnim hemijskim sredstvima. Nadlećni su uvereni da će posle ovog tretmana zdanja koja su simbol ovog dela prestonice biti zaštićene.

- Posle dvadesetak minuta od nanošenja hemijskih sredstava, pristupa se pranju toplom vodom pod visokim pritiskom - navode u Javno komunalnom preduzeću "Gradska čistoća".

- Ukoliko postoji potreba postupak se ponavlja dva do tri puta, pošti su beogradski grafiti u priličnoj meri stari. Istovremeno sa čišćenjem grafita, fasada se premazuje zaštitnim slojem.

Osim pranja fasada, Opština Stari grad planira da početkom jeseni krene u obnovu oko 40 fasada koje su pod okriljem Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Foto N. Skenderija

Koriste specijalna sredstva

Radnici "Čistoće" ceo postupak sprovode specijalnim hemijskim sredstvima za uklanjanje grafita. Posle 20-ak minuta, u zavisnosti od podloge, pristupa se pranju toplom vodom pod visokim pritiskom. Ukoliko postoji potreba postupak se ponavlja dva do tri puta, pošto su "beogradski grafiti u priličnoj meri stari", kažu iskusni radnici JKP "Gradska čistoća". Istovremeno, fasada se premazuje takozvanom anti-grafit bojom.

POSTAVILI SKELE OKO OBELISKA

I SPOMENIK u Parku nesvrstanih zemalja biće očišćen od grafita i rekonstruisan.

- Jedini obelisk u Beogradu nalazi se na našoj opšini. Zelena površina oko njega će biti dodatno uređena. Čuvajući spomenike, čuvamo sećanje na bitne istorijske događaje - kažu u GO Stari grad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)