"PAUK" NOSI KOLA I SPASAVA ŽIVOTE: Vatrogasci i hitna pomoć često zovu upomoć vozila "Parking servisa"

S. B. MILOŠEVIĆ

18. 08. 2021. u 12:33

NEPROPISNO parkirana vozila duž uzanih prestoničkih ulica neretko ometaju vatrogasne ekipe u gašenju požara koji izbiju u zgradama ili kućama.

ПАУК НОСИ КОЛА И СПАСАВА ЖИВОТЕ: Ватрогасци и хитна помоћ често зову упомоћ возила Паркинг сервиса

Foto Arhiva

Brzom intervencijom u dramatičnim situacijama mogu da spasu i nečiji život i imovina ako je omogućen prolaz službenim vozilima. Sličnu muku imali su vatrogasci kada je prošle nedelje goreo kineski tržni centar u Bloku 70.

Ekipe JP "Parking servisa" hitno reaguju, jer je ovo preduzeće sa Operativnim centrom Skupštine grada na stalnoj vezi. Istog trenutka odazivaju se pozivima hitnih službi, koje traže pomoć dizalica ovog beogradskog komunalnog preduzeća.

Na poziv policije i vatrogasnih ekipa uklanjaju se nepropisno parkirani automobili, kako bi se što pre stiglo do delova zahvaćenih vatrenom stihijom.

- Po dobijanju poziva iz Operativnog centra istog trenutka se upućuje lokacijski najbliža dizalica ili više njih, u zavisnosti od obima pomoći koja im je neophodna. "Parking servis" momentalno reaguje na pozive Hitne pomoći, Saobraćajne policije, odnosno komunalne službe koja prva dođe i utvrdi da vatrogasci ili druga ekipa koja mora hitno da reaguje, imaju problem da svojim kamionima ili vozilima prođu do objekta. Brzina reagovanja zavisi od lokacije, udaljenosti najbliže raspoložive dizalice ali i saobraćajne gužve. Prilikom hitnih intervencija, od poziva određene službe, najčešće stižemo u roku od nekoliko do deset minuta - kažu u "Parking servisu" i apeluju na vozače da svoja vozila parkiraju propisno.

Foto Arhiva

Inače, specijalnoj dizalici "pauk" potrebno je u proseku od tri do pet minuta da bi uklonila jedno vozilo. Najčešće vanredne situacije u kojima specijalna dizalica "pauk" reaguje po pozivu su, pre svega, saobraćajni udesi. Ovakve intervencije su svakodnevne. U proseku šest do sedam puta dnevno uklanjaju se automobili iz udesa ili vozila koja se pokvare u raskrsnicama naprave zastoj. Najekstremniji slučaj u kome su pomagali u nekoj vanrednoj situaciji, bile su poplave u Obrenovcu, kada su danima izvlačili potopljene automobile.

ZASTOJ I Hitna teško stiže do pacijenata, Foto P. Milošević

Pucanje cevi, fasade, ledenice

U SARADNjI sa gradskim komunalnim preduzećima, "pauk" izlazi na teren kada treba odneti vozila koja ometaju rad ovih službi prilikom interventnih radova. To su pucanje cevi, obrušavanja fasada, uklanjanja ledenica sa krovova zimi, ali i kada se, na primer, usled nevremena drvo nakrivi i preti da padne na parkirana vozila. U svim ovim intervencijama štite se građani i njihova imovina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)