ZAVRŠEN TENDER: Beograd će ove godine kupiti 100 zglobnih autobusa

Tanjug

10. 08. 2021. u 13:34

ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić saopštio je danas da je završen tender za kupovinu 100 zglobnih autobusa na prirodni gas, a da su ponude predale dve evropske kompanije.

ЗАВРШЕН ТЕНДЕР: Београд ће ове године купити 100 зглобних аутобуса

Foto: Fejsbuk/Goran Vesić

- Beograd će ove godine kupiti 100 novih zglobnih autobusa na prirodni gas i to je samo početak ispunjenja obećanja da do 2030. godine ne bude nijednog vozila na dizel u javnom prevozu - rekao je Vesić za Tanjug.

On je precizirao da su u zakonskom roku, ponude predale dve kompanije, obe evropske, od kojih je jedna iz Evropske unije.

"Komisija će izvršiti analizu obe ponude i doneti odluku ko je najpovoljniji ponuđač. Kako je i obećano, plan je da se u narednih pet godina kupi 500 takvih autobusa, solo ili zglobnih", rekao je Vesić.

Tako će ih u voznom parku glavnog gradskog prevoznika biti ukupno 600.

Vesić je podsetio i da je ove godine kupljeno 10 električnih autobusa, čija će se nabavka nastaviti, a ako se tome pridoda da će grad 2028. imati prvu i 2030. drugu liniju metroa, uz proširenje BG voza, kaže, Beograd će biti grad bez ijednog dizel vozila u javnom prevozu, pa će zagađenje biti ravno nuli.

- Uslov tendera je da se autobusi kupe na lizing i s obzirom na to da smo koristili evropske povlastice, dobićemo mogućnost da 10 odsto svih sredstava, koje potrošimo, bude vraćeno GSP-u, ako se novim autobusima zamene stari sa dizel motorima, što će se i dogoditi - rekao je Vesić.

Po ubrzanom postupku radi se i na raspisivanju tendera za kupovinu novih tramvaja.

- U poslednjoj smo fazi i očekujem da ćemo u narednom periodu moći da izađemo pred građane sa dinamikom po kojoj će biti zamenjeni svi stari tramvaji, kojih u Beogradu ima više od 100 - rekao je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RODITELJI OSMAKA IZ ŽELEZNIKA U ŠOKU: Saznali pred put da im deca idu na ekskurziju - destinacija Tara