"OKO SOKOLOVO" PIŠE KAZNE VEĆ 365 DANA: Sistem za kontrolu parkiranja u funkciji od 10. avgusta prošle godine

J. D.

10. 08. 2021. u 09:23

U GLAVNOM gradu se mesečno napiše više od 10.000 kazni za nepropisno parkiranje, uglavnom u centru grada.

ОКО СОКОЛОВО ПИШЕ КАЗНЕ ВЕЋ 365 ДАНА: Систем за контролу паркирања у функцији од 10. августа прошле године

Foto P. Milošević

Ovo je svakako omogućeno zahvaljujući sistemu "Oko sokolovo" koje je bahate vozače na prestoničkim ulicama počelo da love pre tačno godinu dana.

Danas, ovaj sistem kontroliše parkiranje u 340 ulica u centru grada na opštinama Stari grad, Vračar, Savski venac, Palilula, Zvezdara, ali i na Novom Beogradu i u Zemunu.

Kontrola je proširena na ulice donjeg Dorćola, Profesorske kolonije, Neimara i Čubure, a obuhvaćene su i ulice u naselju Beograd na vodi i okolini. Ova multifunkcionalna specijalna vozila fotografišu nepropisno parkirane automobile u žutim trakama, na tramvajskim šinama, stajalištima javnog prevoza, pešačkim prelazima, kolovozu, trotoarima, a komunalna milicija šalje prekršajne naloge na kućnu adresu.

- Iznosi kazni za pojedince kreću se od 5.000 dinara do 25.000 dinara - izjavio je nedavno Ivan Divac, načelnik Komunalne milicije. - Sistem "Oko sokolovo" funkcioniše od avgusta prošle godine i njegova uloga je pre svega preventivna.

Foto P. Milošević

"Oko sokolovo" kontroliše i propisno parkiranje u zonskom sistemu, pa ako ova usluga nije plaćena, automatski kreira elektronsku dnevnu kartu (eDPK). Takođe, gradski čelnici su u nekoliko navrata najavljivali da će "Oko sokolovo" snimati i stanje na svim putevima, a ovaj projekat bi mogao da bude realizovan po javnoj nabavci i ugradnji opreme za sagledavanje stanja puteva i ulica u vrednosti od 29,1 milion dinara, za koju se još uvek ne zna kada će biti realizovana. Planirano je da ovaj sistem dobije kamere koje će snimati asfalt i kako kamera snimi rupu, poruka će se sa geopozicijom oštećenja automatski slati dežurnoj službi JKP "Beograd put", koja će u roku od 24 sata izaći i sanirati problem.

PRVE NEDELjE "ULOVIO" 2.000 VOZAČA

SISTEM "Oko sokolovo" je prošle godine u prvih sedam dana "ulovio" gotovo 2.000 nesavesnih vozača, a komunalni milicionari napisali su tačno 1.973 prekršajna naloga.

Među njima je bio i bahati sugrađanin koji je jedan, identičan prekršaj - napravio četiri puta zaredom, i sva četiri puta napisana mu je kazna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)