OD SEPTEMBRA 17.000 DECE U VRTIĆIMA: Podneto 3.186 žalbi, najviše na Čukarici

B.B.

16. 06. 2021. u 13:49

UZ otvaranje novih mesta u vrtićima koji su u izgradnji ili adaptaciji, u septembru se očekuje oko 17.000 novoupisane dece, kaže za "Novosti" Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu. Rok za podnošenje žalbi na preliminaranu listu za upis u vrtiće ističe danas u ponoć, a na adrese predškolskih ustanova je do sada stiglo 3.186 prigovora.

ОД СЕПТЕМБРА 17.000 ДЕЦЕ У ВРТИЋИМА: Поднето 3.186 жалби, највише на Чукарици

Arhiva

Reč je o podnescima roditelja čija deca nisu upisana ili su raspoređena u neki drugi vrtić, pa žele da ih premeste. Proširenje kvote za 20 odsto zatražilo je devet predškolskih ustanova.

Prema rečima Gaka, sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu, upisne komisije će do kraja meseca razmotriti podnete žalbe i objaviti konačne liste. Sasvim je izvesno da će lista čekanja za upis biti znatno "skraćena", jer je više mesta nego lane, a u toku su radovi i na izgradnji novih obdaništa.

- Na konkursu je stiglo oko 19.000 zahteva roditelja i staratelja, što je oko 1.200 prijava manje, u odnosu na prošlu godinu, ponuđeno je 1.250 mesta više - kaže Gak. - Sve to čini odličnu polaznu tačku ka našem najvažnijem cilju na kome intenzivno radimo već nekoliko godina, a to je Beograd bez liste čekanja za vrtiće. Tokom leta odobravamo dodatna proširenja do 20 odsto tamo gde je to moguće, a već je devet ustanova to zatražilo. Uz otvaranje novih mesta u vrtićima koji su u izgradnji ili adaptaciji, očekujem da u septembru novu radnu godinu u vrtićima startujemo sa oko 17.000 novoupisanih mališana.

Gak ističe da roditelji koji žele već sada mogu uzeti odbijenicu za privatni vrtić, uz subvenciju grada.

Najviše žali podneto je na Čukarici - 458, sledi Voždovac - 400,  Zvezdara sa 375, Zemun - 363, Novi Beograd 357. Predškolska ustanova u Sopotu nije dobila nijedan prigovor roditelja, Barajevo - 11, Savski venac - 36.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a