SMRAD DAVI ČIM TEMPERATURA "SKOČI": Žitelji Mirijeva, Karaburme i Višnjice sa zebnjom očekuju toplije dane

A. Z. KLISURIĆ

26. 05. 2021. u 07:45

ŽITELjI Karaburme, Višnjice i Mirijeva svake godine kada temperatura malo "skoči" ili se reka povuče, osećaju veoma neprijatne mirise koji dopiru iz rukavca Ade Huje.

СМРАД ДАВИ ЧИМ ТЕМПЕРАТУРА СКОЧИ: Житељи Миријева, Карабурме и Вишњице са зебњом очекују топлије дане

Foto A. Stevanović

Čelnici opštine svesni su da je ovo veliki i dugogodišnji problem, a kako kažu, kao trajno rešenje nameće se samo izgradnja Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu.

Građani ova tri palilulska naselja svake godine proživljavaju istu muku, neprijatni mirisi iz rukavca šire se unaokolo. I dopiru čak do centra grada.

- Kada dođe toplije vreme ili je nizak vodostaj, u blizini Dunava ne može da se diše. Verujem da ovi mirisi ne dopiru samo do okolnih naselja već i do Zvezdare - priča žiteljka Karaburme.

- Predveče je nemoguće sedeti na terasama ili u baštama, jer imate osećaj da sedite pored septičke jame. Osim što užasno smrdi, u blizini rukavca ima i mnogo smeća.

Iz GO Palilula kažu da je ovo dugogodišnji problem. Pre dve godine na ovoj lokaciji su obavili izmuljavanje, ali je to bilo samo privremeno rešenje.

- Ovaj problem bi mogao da se reši samo izgradnjom fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i priključivanjem Mirijevskog potoka i ostalih pritoka na izgrađeni kanalizacioni kolektor - govore za "Novosti" u GO Palilula.

- Na ovaj način otpadne vode bi se sprovele do fabrike, a zatim bi se tehnička voda ispuštala u Dunav. Očekujemo da će republičke i gradske institucije otpočeti izgradnju fabrike u Velikom Selu.

DEPONIJA U BLIZINI

OSIM neprijatnih mirisa, neodgovorni građani u blizini rukavca nataložili su i veliku količinu otpada. Šut, plastika, kao i komunalni otpad još više narušavaju život u ovom delu grada. Na adresu Sekretarijata za inspekcijske poslove tokom prošle godine pristizale su i prijave za paljenje ovog otpada.

- Dobijali smo žalbe građana da otpad pale nepoznati iz obližnjeg nehigijenskog naselja na Karaburmi, sve smo prosledili komunalnoj inspekciji GO Palilula - kažu u Sekretarijatu.

Ova fabrika umanjila bi emisiju otpadnih voda u dve beogradske reke za 80 odsto. Prema ranijim izjavama gradskih čelnika, u Beogradu je potrebno izgraditi pet ovakvih pogona, kako bi se problem rešio. Osim Velikog Sela, izgradnja ovih fabrika planirana je u Batajnici, Ostružnici, Obrenovcu i Grockoj.

PROBLEM Deo naselja Mirijevo, Foto P. Milošević

U Sekretarijatu za inspekcijske poslove rekli su nam da je problem neprijatnih mirisa široko rasprostranjen i u centralnim i u prigradskim delovima Beograda.

- Kada su visoke temperature dolazi do raspada organskih materija, a ovi mirisi se intenzivno osećaju u blizini Save, Dunava i ispusnih kanala gde se izliva fekalna kanalizacija - kažu u Sekretarijatu.

- Rasprostranjenosti neprijatnih mirisa doprinosi i vetar. Ovo ne može da ugrozi zdravlje građana, ali značajno narušava životni komfor.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja