VRAČAR DOBIJA SPOMENIK MOLERU: Uskoro postavljane statue slavnog Petra Nikolajevića

S. Vidačković

26. 05. 2021. u 06:40

SPOMENIK Petru Nikolajeviću Moleru, vojvodi, slikaru i prvom predsedniku Narodne kancelarije biće uskoro postavljen u parku Molerove ulice na Vračaru, saznaju "Novosti".

ВРАЧАР ДОБИЈА  СПОМЕНИК МОЛЕРУ: Ускоро постављане статуе славног Петра Николајевића

Foto Arhiva

Odluka o postavljanju monumenta Moleru doneta je na sednici Skupštine grada u maju prošle godine, a u narednom periodu počeće realizacija ovog projekta. Negujući kult sećanja na ljude koji su zadužili prestonicu, Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada na jučerašnjoj sednici usvojila je inicijativu ministarke kulture i informisanja Maje Gojković, da jedna ulica u prestonici ponese ime srpskog novinara Dragana Nikitovića.

Dragan Nikitović, Foto Arhiva

- Dragan Nikitović ostaće upamćen kao jedan od najvećih sportskih komentatora i novinara u istoriji srpskog novinarstva - navodi se u inicijativi ministarke Gojković. - Njegovo delo ostaje u trajnom nasleđu budućih generacija. Ovu inicijativu podnosim u svojstvu građanina Srbije.

Malu zelenu oazu u Molerovoj ulici na Vračaru uskoro će krasiti statua Petra Nikolajevića Molera. On je rođen 1775. godine u Babinoj Luci, a umro je tokom leta 1816. u Beogradu. Bio je školovan slikar, poznat po radovima u manastirima, zbog čega je i dobio nadimak Moler.

Tokom Prvog srpskog ustanka oslikao je Karađorđevu zadužbinu u Topoli i istakao se u bici kod sela Jelenče. Bio je vojvoda sokolske nahije do leta 1812, a u odbrani Loznice 1813. zbog nedostatka mastila, svojom krvlju ispisao je pismo ustaničkim vođama.

Inicijativa SUBNORa u sportu

Prihvaćen je pregled GO Sopot da se na skveru ispred kulturnog centra u ovoj opštini podigne spomenik "Sloboda", kao i inicijativa Subnora da se postavi spomen-sploča na postamentu obeležja "Poziv na ustanak" povodom ovogodišnjeg obeležavanja 80 godina od ustanka 1941. pod nazivom "Da rata više ne bude". Članovi komisije juče su takođe usvojili inicijativu porodice Vujović da jedna ulica u prestonici ponese ime Milana Vujovića, pripadnika Žandarmerije koji je poginuo na izvršenju službenog zadatka u Muhovcu kod Bujanovca.

Foto Arhiva

Posle propasti ustanka prebegao je u Austriju, ali se vratio u Srbiju početkom Drugog srpskog ustanka, 11. maja 1815. godine. Bio je predsednik Narodne kancelarije (vlade) u periodu od 1815. do 1816. Petar Nikolajević Moler i vladika Melentije Nikšić ubrajaju se u prve opozicionare knezu Milošu Obrenoviću. Istoričari beleže da ga je Miloš video kao nekog ko može da ugrozi njegov knjaževski presto. Da bi eliminisao konkurenciju, Obrenović se odlučio na spletke i klevete. Oko Đurđevdana 1816. na skupštini srpskih vojvoda, optužuje vojvodu Molera da je proneverio narodni novac, da ima dve žene, te da je spremao da preda Srbiju u ruke Austrije i tako izazove rat Srba i Turaka.

Ove optužbe bile su dovoljne da beogradski vezir naredi Molerovo hapšenje. Vojvoda Moler bio je pretučen, i tako krvav i vezan bio predat veziru, koji mu je presudio - naredio je da bude udavljen i obešen na Kalemegdanu istog leta.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!