Čuvari crevne flore

Z. O. Joksović

12. 07. 2010. u 11:35

Probiotici služe uspostavljanju i normalizovanju narušene crevne flore stresom ili nekom drugom bolešću, antibioticima, nepravilnom ishranom...

 

Nije retka pojava da se ljudi žale na stomačne tegobe, a da pravi razlog često ni uz pomoć lekara nisu u stanju da odgonetnu. Muči ih želudac, muče ih creva, a često im ni imunitet nije na zavidnom nivou. Iako su obično skloni da posumnjaju da je reč o nekoj ozbiljnoj bolesti, dešava se da je dovoljno samo da promene način ishrane, i u nju uvrste probiotike da bi se stanje poboljšalo.

O čemu se zapravo radi i šta su probiotici, objašnjava profesor dr Nađa Vasiljević iz Instituta za higijenu i medicinsku dijetetiku Medicinskog fakulteta u Beogradu.

- Probiotici su nastali iz pojmova „pro“ što znači „za“, i „biotik“ (od pojma bios), što znači „život“. Po definiciji Svetske zdravstvene organizacije probiotici predstavljaju žive mikroorganizme koji, konzumirani u adekvatnoj količini, ispoljavaju koristan efekat na zdravlje domaćina. Već duži niz godina uočeno je da u crevima žive mikroorganizmi koji su usko povezani sa zdravljem ljudi, a da nisu svi štetni. Zapravo, u crevima žive takozvane dobroćudne bakterije koje održavaju normalnu crevnu floru. Ali, ako se ova crevna flora nečim poremeti, onda dolazi do određenih zdravstvenih potremećaja. Probiotici, takođe korisne bakterije, tu su da naprave podršku oslabljenoj cevnoj flori i uspostave normalno stanje. U trenutku kada do toga dođe, prestaju svi problemi.

* Kako se probiotici konzumiraju?

- Poželjno je da se unose svakodnevno. Najbolji efekat postižu kroz fermentisane mlečne proizvode i kao dodatak u ishrani u vidu suplemenata. Važno je znati da, bez obzira kako da se unose, povoljno deluju na ravnotežu crevne flore. S obzirom na to da je u crevima smešteno čak 85 odsto limfnog tkiva, zdravlje ovog organa je vrlo važno jer predstavlja najveći organ imunog sistema. Koliko je to važno, možda najbolje pokazuje podatak o 200 metara kvadratnih površine creva, sa mnoštvom crevnih resica i mikroresica gde se odvija stalna odbrana od patogenih čestica. Da bi ona bila uspešna, prisustvo probiotika je u najmanju ruku poželjno, jer samo nadmoćnom dominacijom korisnih bakterija uspostavlja se crevna ravnoteža i osujećuje mogućnost pojave raznih bolesti.

* Šta je najčešći remetilački faktor u stvaranju disbalansa crevne flore?

- Najčešće je to stres, ili neka druga bolest, antibiotici, nepravilna ishrana, kao i niz drugih negativnih faktora iz spoljašnjeg okruženja. Međutim, najvažnije je da je savremena nauka uspela da stvori nove sojeve probiotika, veoma korisnih za zdravlje. Primera radi, reč je o mešavini sojeva koji se preporučuju kod akutnih proliva uz terapiju antibioticima, ili kod drugih bolesti organa za varenje, oslabljenog imuniteta, intolerancije na hranu...

* Da li su probiotici pouzdani, u smislu izazivanja neželjenih efekata?

- Upotreba probiotika u registrovanim preparatima i pomoćnim lekovitim sredstvima, takođe zvanično registrovanim, ne bi trebalo da izazovu nepoželjne reakcije. U tom smislu treba znati da se za proizvodnju mlečnih proizvoda kao što su jogurt, sir, sojin jogurt, fermentisani proizvodi od mesa ili dijetetski preparati, koriste sojevi iz reda Laktobacilus, odnosno bakterije mlečne kiseline, kao i Bifidobacilus, koji su neškodljivi za čoveka.

* Šta ove bakterije rade?

- Bakterije mlečne kiseline pretvaraju laktozu u mlečnu kiselinu i time omogućavaju bolju toleranciju na laktozu kod osoba koje imaju ovu vrstu problema. Istovremeno, probiotici u debelom crevu vezuju amine, koji nastaju pri metabolizmu namirnica životinjskog porekla, a smatra se da imaju kancerogeni potencijal. Eksperimentalne studije su, takođe, pokazale da probiotici mogu da utiču i na snižavanje stope apsorpcije holesterola, tako što razlažu soli žučne kiseline u crevima, sprečavajući na taj način reapsorpciju (ponovno) holesterola.

* Gde je upotreba probiotika posebno važna?

- Korišćenje probiotika posebno je korisno kod proliva izazvanog infektivnim uzročnicima, ili kod upotrebe antibiotika. Antibiotici naročito utiču na promenu crevne mikroflore, pri čemu dolazi do predominacije štetnih bakterija koje i izazivaju dijareju. Korišćenje probiotika najviše utiče na sprečavanje pojave dijareje, ali i na učestalost crevnih zapaljenskih procesa. Čak i ako se jave, postojanje simptoma i znakova bolesti je kraće i blaže, a obnavljanje i uspostavljanje mikroflore creva je brže. Ovo je posebno važno kod ulceroznog kolitisa, Kronove bolesti koju obavezno prati poremećaj crevne bakterijske flore. Naravno, probiotici su korisni i za probavu hranljivih materija, povoljno deluju na imuni sistem a obezbeđuju i dobar alergijski odgovor.

HELICOBAKTER PYLORI

Probiotici su veoma korisni kod prisustva bakterije Helicobakter pylori, koja je glavni uzročnik čira na želucu. Probiotici inhibiraju, odnosno koče njen rast i razvoj, sprečavajući tako da se ova bakterija raseje po crevnoj sluzokoži. Istovremeno, probiotici su važni i u preventivi, jer predstavljaju prvu barijeru odbrane od svih patogenih činilaca u crevnom traktu. I na kraju, najbolje ih je unositi kroz mlečne proizvode, ili atestirane preparate.

PUTOVANJE

Za putovanje i godišnji odmor obavezno treba imati kod sebe preparat probiotika, koji u svakom trenutku može zatrebati za uspostavljanje ravnoteže crevne flore, poremećene najčešće promenjenom ishranom. Uzimanjem probiotika nastale tegobe će se smanjiti a trajanje dijareje, kao najčešće pojave, će se skratiti. Međutim, važno je pre upotrebe preparata obavezno pročitati uputstvo, da bi se

izbegla njegova eventualna neželjena dejstva.

SINDROM PRETERANE DRENAŽE“

Neki probiotici mogu da umanje dejstvo na određene lekove ili da budu okidač alergijskim reakcijama, bez obzira na ustaljeno mišljenje o njihovoj bezbednosti. Konzumacijom probiotika može da se izazove „sindrom preterane drenaže“, koji se manifestuje glavoboljom, naduvenošću, gasovima ili zatvorom, pa čak i dijarejom, kao neželjenom pojavom. Ove nuspojave pripisuju se čišćenju toksina iz organizma i mogu da potraju nekoliko dana. Ukoliko se ovako nešto dogodi, poželjno je konsultovati lekara, ili smanjiti dozu probiotika u ishrani, uz uzimanje preparata koji olakšavaju stolicu ili sadrže puno vlakana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije