BEOGRAD - Internista i endokrinolog Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Snežana Đurica izjavila je da je osteoporoza hronična nezarazna i metabolička bolest kostiju koja nastaje progresivnim smanjenjem koštane gustine i da se procenjuje da u Srbiji od nje boluje oko pola miliona žena i oko 200.000 muškaraca.

Đurica je istakla da bolest nastaje podmuklo, bez jasnih znakova, kao i da taj poremećaj nastaje u kostima, u njihovoj strukturi u mikroarhitekturi, u čvrstini kostiju i rezultira njihovom krtošću i lomljivošću, čak i posle male nesrazmerne traume."Tako nastali prelom kosti uzrokuje hroničan bol kod osobe, deformitet, često invalidnost i zavisnost od tuđe nege, značajno smanjuje kvalitet života, a naglašen je i mortalitet", istakla je Đurica.

Ona je Tanjugu rekla da je poznato da je ishod preloma kuka kod 20 odsto bolesnika starijih od 50 godina fatalan tokom prve godine zbog mogućih komplikacija.

Đurica je kazala da demografske promene nastale širom sveta ukazuju da starenjem populacije preti tiha apidemija i osteopenije i osteoporoze u decenijama koje su pred nama. "U Srbiji demografski proračuni i projekcije ukazuju da će 21. vek biti vek starih ljudi", istakla je Đurica i dodala da ne postoje tačni podaci koliko sada u Srbiji ima osoba sa smanjenom gustinom koštane mase, ali se procenjuje da od osteoporoze u Srbiji boluje oko pola miliona žena i oko 200. 000 muškaraca.

Đurica je dodala da podaci takođe ukazuju da će 50 odsto ženske populacije starije od 50 godina, kao i 15 do 30 odsto muške populacije tokom života imati prelom zbog osteoporoze.

Prema njenim rečima, uzroci osteopenije i ostoporoze su brojni, a među njima su naše štetne navike, prevelik unos kofeina, alkohola, nikotina, droga, pojedinih lekova bez kontrole..., ali se pri tom ne sme zanemariti i genetski faktor.

Đurica je ukazala da je rana dijagnostika izuzetno značajna i ima socio ekonomski karakter koji je značajan za društvo u celini koje, bez obzira na to koliko je bogato, neće moći da plati i stavi na pozitivnu listu lekove koji su neophodni za lečenje osteoporoze. "Zato je neophodan aktivan odnos svakoga od nas, jer svi treba da sagledamo svoje faktore rizika i da ih umanjimo njihovo štetno delovanje koliko god je to moguće", kazala je Đurica.

Ona je ukazala na mišljenje stručnjaka koji smatraju da se maksimalna čvrstina kosti, koju nazivaju pik bon mas, postiže sa 22. godinom života.Takođe se smtra da osobe ženskog pola nikada ne postignu onoliko dobru i kvalitetnu mineralnu čvrstinu kosti kao što to postignu osobe muškoga pola.

U svakom trenutku kost se i stvara i razgrađuje, ali kada su u pitanju žene, kod njih do menopauze postoji dominacija zahvaljući estrogenim hormonima, kazala je Đurica i dodala da već s početka menopauze treba razmišljati o kvalitetu koštane supstance, o kvalietu krvnih sudova, promeni lipidnog profila, promeni samopouzdanja i ponašanja...

Đurica je istakla da je tada najlakše uraditi ranu dijagnostiku i to pouzdanom metodom - osteodenzitometrija kostiju (merenje mineralne gustine koštane mase), metoda poznata kao Deksa.Ona je istakla da, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, u Srbiji domovi zdravlja imaju aparat kojim se moze uraditi skrining, što je neophodno da se pacijent uputi na pregled metodom Deksa.

Govoreći o izboru leka kada se utvrdi da osoba boluje od osteoporoze, Đurica je navela da se obično daju lekovi koji sprečavaju dalji gubitak mineralne čvrstine kostiju ili pak antiresortivni i anabolični lekovi."Pacijentima je neophodno dati odgovarajući lek, uz dodatak kalcijuma, ali se stanje neće popraviti ako pacijent nema redovnu doziranu fizičku aktivnost i pravilnu proteinsku ishranu", istakla je Đurica.

Ona je pozvala sve zainteresovane i nedovoljno informisane građane da dođu na tribinu koja se održava svakog poslednjeg četvrtka u mesecu u opštini Zvezdara, gde ona drži predavanja o osteoporozi i osteopeniji i daje neophodne savete za prevenciju i lečenje te bolesti.

Osteopenija se definiše kao smanjena gustina kostiju uzrokovana gubitkom koštane mase i često je prethodnica osteoporoze koja može dovesti do lomova.Najveća razlika između osteopenije i osteoporoze je što se osteopenija (pokazatelj rizika preloma) ne smatra bolešću, dok osteoporoza to jeste.