Prihodi od domaćeg turizma biće ove godine gotovo prepolovljeni zbog pandemije korone: Virus nam odneo 750 miliona €

J. SUBIN

četvrtak, 26. 03. 2020. u 16:00

Приходи од домаћег туризма биће ове године готово преполовљени због пандемије короне: Вирус нам однео 750 милиона €

Prekinuta zimska sezona na Kopaoniku

Lane smo oborili rekord sa 3,6 miliona turista. Bilo je 10 miliona noćenja
URIZAM u Srbiji gotovo da više i ne postoji! Virus je ubio sve nade i očekivanja za ovu godinu. I dok je prethodna, 2019. godina, bila rekordna, sa više od 3,6 miliona turista, predviđanja za 2020. su da će rezultati biti više nego prepolovljeni. Lane smo imali skoro izjednačen broj domaćih i stranih gostiju koji su se odmarali i uživali u našoj zemlji.

Naša zemlja je beležila rast od nekih osam odsto. Uz to, premašena je i brojka od deset miliona noćenja, što je, takođe, rast od osam odsto u odnosu na 2018. godinu. Da našu zemlju vole stranci, najbolje govori i podatak da je samo u decembru 2019. u Srbiji boravilo 269.422 inostranih gostiju. Od omiljenih destinacija, najtraženije su bile Beograd, Novi Sad, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Kopaonik, Tara i Sokobanja. Danas su ova mesta, nažalost, prazna.

Država je pokušala početkom godine, ne nadajući se ovakvom tempu virusa korona, da ublaži već početnu krizu u turizmu, izdvajajući novac za još dodatnih 60.000 vaučera, za odmor u Srbiji. Tako je ove godine, za samo dva meseca podeljeno 160.000 vaučera, koji će moći da se iskoriste do decembra ove godine, ako ne i kasnije, s obzirom na novonastalu situaciju.

- Turizam u Srbiji u 2019. godini imao je rast od osam odsto, a ostvarili smo devizni priliv od 1,4 milijarde evra - nedavno je izjavio ministar turizma Rasim Ljajić.

Kako nam je ispričao Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija, Srbija je imala prihod od 1,4 milijarde evra, ali sada to izgleda kao da će biti prepolovljen.

- Sve zavisi koliko će kriza još da traje. To nije stvar koja se tiče samo nas, već zavisi od čitavog sveta. Čak i ako se kod nas ranije ukine vanredno stanje, pitanje je šta će biti u Turskoj, Grčkoj, Španiji - upozorava Seničić. - Zavisi kako se bude širilo. Pitanje je koliko će posle ljudi hteti i da putuju posle ovog. Isto zavisi i za domaći turizam. Zasada, koliko znam, već se otkazuju domaći aranžmani za maj i početak juna.

Marija Labović, direktor Turističke organizacije Srbije, kaže da će ukupna šteta zavisiti od toga koliko će pandemija još da traje.

- Činjenica je da je već zasada velika, kada je reč o turizmu Srbije - napominje Labovićeva . - Nije samo pogođena Srbija, već turizam u čitavom svetu. Nema zemlje koja neće pretrpeti štetu. Ipak, treba da budemo staloženi i da poštujemo preporuke doktora i Vlade Srbije.


ONLAJN NE VRAĆA PARE

ONLAJN platforma za rezervaciju smeštaja u svetu "Buking" obavestila je svoje korisnike da mogu da promene datum planiranog puta. Kako navode, osoblju smeštaja koji je rezervisan, veoma će značiti ako mogu da izmene datum dolaska ili da besplatno otkažu čitav aranžman. Ipak, povraćaj novca, kao i preko agencija, skoro da nigde nije moguć.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

boki

26.03.2020. 16:24

Pa šta onda, naša država ima para za bacanje pa pomaže Albance i muslimane u Federaciji B i H, zaboravili smo Potočare, nema veze, ko tebe kamenom ti njega kruhom, što kažu Hrvati...Zaboravio sam migrante koje hranimo, oblačimo, grejemo i lečimo !!!

Rade Bg

26.03.2020. 17:52

Pozivam sve pametne i strucne ljude koji zive i rade u Srbiji da nikome ne dozvole da prodaju planine,ski staze,lokale i ostalo strancima. Ne moze se sve izdati strancima za debele pare? Gde su domaci turisti koji ne mogu sve to da plate? I oni imaju ista prava na bilo koju planinu? Svaki gradjanin ove zemlje Srbije! To dugo nece moci da traje kao sada!!!

Kao što je poznato

27.03.2020. 09:54

@Rade Bg - te kapacitete koristi vrlo mali broj građana Srbije... ostali zimuju kod kuće.

МирослаВ

26.03.2020. 18:33

Неће бити преполовљени, напротив. Кад се ово све заврши доћи ће десет пута више Кинеза него што би дошли овако.

Je l' da

27.03.2020. 07:28

@Zikica - a koliko nas živi od rada kod tih mrskih privatnika... nema Srbistanu spasa sa takvom filozofijom.

Najviše volim trutove sa državnih jasala

27.03.2020. 09:53

@Zikica - nije samo njima, nego je i nama... kad bi tvoj, socijalizmom zatrovani mozak, mogao to da shvati...

Zikica

28.03.2020. 16:54

@Zikica - Ja vrlo dobro znam sta govorim a vi kako vam volja... komentari su vam u stilu licnih interesa a ne drustva kao celine... Od kad smo presli iz socijalizma u kapitalizam ja lepo razdvajam njihovo i nase...

Milosav

27.03.2020. 13:27

Nama je turizam samo 3 procenta BDP, pa cemo se nekako snaci, a sta ce u Hrvatskoj kojoj je turizam cujem oko 27 posto BDP !?

Lax

28.03.2020. 08:48

Ali i sačuvao više, jer ni naši građani neće ići nigde i pare će ostati u zemlji

gastarbajter

29.03.2020. 11:41

@Lax - Nisam bas siguran. Nece ni na leto "stranci" dolaziti u Srbiju. Mislim na nas koji radimo i zivimo van Srbije. Ja licno nemam nameru da dolazim ako postoji i najmanji rizik.

Sa Severnog pola

02.04.2020. 11:05

Važnoje Da se Životi Sačuvaju biće Turizma Koliko hoćete .