VOZAČI koji idu magistralom Valjevo - Bajina Bašta preko Debelog brda toliko su se često zaustavljali na vidikovcu s koga se vidi planinska greda Gvozdačke stene, da je na tom mestu napravljena uređena terasa poznata kao Kapija Podrinja.

Ona je postala obavezna stanica za sve koji idu na Taru ili da uživaju na Drini. Prizor litice koja se kao sivi gvozdeni zid diže nad klisurama Dubrašnice,

Trešnjice i širokom dolinom u kojoj meandrira Drina jedan je od najimpresivnijih koji se može videti u Srbiji.

Iako izgledaju surovo, Gvozdačke stene su u stvari veoma pristupačne i po lepom vremenu šetnja po vidikovcima gvozdačkih stena jedna je od omiljenih planinarskih akcija, jer spada u kategoriju lakših i pogodna je za sve uzraste.

PROČITAJTE JOŠ: Šetnja uz muziku bistre vode Gradca

Beogradski planinarski klub Avanturista pokazao je da su ovi visovi izuzetno atraktivni i zimi, bilo da gledate svet sa njih ili da posmatrate bogati stenoviti reljef planinskog zida odozdo s putića koji vodi ka živopisnim selima u podnožju.


Kome sneg još nije dosadio treba da se okuša i uživa u beloj avanturi na Gvozdačkim stenama. Njima može da se pristupi s tri pozicije u ataru sela Zarožje kroz koje prolazi Drinska magistrala. Prva staza ka vidikovcima Svilena stena i Sokolina, najudaljenijih od puta, je prevoj Vinčina voda prvi posle Debelog brda, idući iz pravca Valjeva. Druga pristupna tačka nalazi se neposredno ispred Crvene stene, vidikovca najbližeg magistrali. Staza ka njemu počinje kraj grupe usputnih vikendica, kojih je sve više u zaleđu Gvozdačkih stena.

Ko pođe ovuda imaće i jedinstven pogled na zasnežene Valjevske planine koje se tek odavde vide u pravoj veličini i raskoši. Treće mesto za početak šetnje je Gnila Priseka, zaroški zaseok neposredno ispod Crvene stene, koji ćete prepoznati po grupisanim zgradama benzinske pumpe, prodavnice i kafanice.


Tu možete da se odmorite i da se kod ljubaznih domaćina raspitate gde počinje put ispod planinske grede, ka selima u podnožju, a gde staza za uspon na Crvenu stenu. Oni će vam i da ih ne pitate pokazati putić koji vodi do vodenice najčuvenijeg srpskog vampira Save Savanovića.