Aerodrom Nikola Tesla: Uskoro samostalno čekiranje putnika i prtljaga

Tanjug

19. 12. 2018. u 22:28

Na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu uskoro će biti omogućeno samostalno čekiranje putnika i prtljaga, s potpunom automatizacijom "od dolaska na aerodrom do ulaska u avion"

Аеродром Никола Тесла: Ускоро самостално чекирање путника и пртљага

Ilustracija / Foto P.Milošević

BEOGRAD - Na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu uskoro će biti omogućeno samostalno čekiranje putnika i prtljaga, s potpunom automatizacijom "od dolaska na aerodrom do ulaska u avion", rečeno je danas na prvoj Konferenciji o bezbednosti aerodroma (ASCE) u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi.

Direktor za IT na aerodromu Marko Marković rekao je Tanjugu da je već počela nabavka opreme i da je planirano da se narednih godina uvedu svi sistemi za automatizaciju procesa na aerodromu koji su u vezi sa putničkim servisom.

"Idemo u tom pravcu, da putnici mogu samostalno da se čekiraju i da se samostalno ukrcavaju u avion", rekao je Marković.

Kazao je da su potrebna velika ulaganja, da implementacija traje od šest meseci do godinu dana, i dodao da je već nabavljena oprema za samostalnu registraciju putnika i prtljaga.

"Putnik bi od kuće mogao da uđe u avion samostalno i sve procese izvrši digitalno", naveo je Marković, dodajući da to postoji na svim modernim svetskim aerodromima.

On je naveo da beogradski aerodrom ide ka digitalnoj transformaciji kako bi se putnicima omogućila što bolja usluga.

"Uveli smo sistem za samostalno čekiranje putnika na let, to je bio veoma obiman i zahtevan projekat. Sve više ćemo se u budućnosti usmeravati na to da putnici budu sve samostalniji, odnosno da mogu od svoje kuće do aerodorma sami da prođu sve - od ulaska na gejt, do pasoške kontrole i aviona", rekao je Marković.

Direktor za bezbednost beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" Vladimir Mićić rekao je Tanjugu da je u prethodne četiri godine uloženo više od 16 miliona evra u bezbednost na aerodromu.

"Na primer, rendgeni u standardu 3 koji se koriste za pregled predatog prtljaga, pošto po Evropskoj konferenciji civilnog vazuhoplovstva (koja je najviša instanca civilnih vazduhoplovnih vlasti u Evropi), od 2020. godine svi aerodromi za pregled predatog prtljaga moraju da koriste uređaj standarda 3", rekao Mićić.

On objašnjava da su to rendgeni koji u sebi sadrže klasičan rendgen, ali i deo koji radi na principu "kompjuterske tomografije" - tako da mogu da pregledaju prtljag u 360 slajsova.

"I ako imate nešto sumnjivo u prtljagu može softverski da se izvuče taj deo i rotira 360 stepeni, da bi se utvrdilo da li je opasan. Sa tog aspekta, aerodrom ''Nikola Tesla'' ima pet rendgena i do danas je zamenio četiri, koji vrede oko pet miliona evra", naveo je Mićić.

Kako je rekao, ugrađena je nova oprema: ograda na perimetru u dužini od preko 16 kilometara pokrivena je video nadozorom, osvetljena, postoji "graund'' radar" za detekciju upada i drugo. Prešlo se na IT kamere tako da je zamenjen klasičan analogan sistem video nadzora.

"Pokriven je video nadzorom ceo aerodrom, parking, pozicije, javni parkinzi za automobili, perimetar, zona prilaza aerodromu. Nabavljen je prošle godine za potrebe policije na aerodromu robot za rad sa opasnim i sumnjivim predmetima", rekao je Mićić.

Taj robot može da uđe u avion, da prođe između sedišta i otvori bagažni prostor gde se smešta ručni prtljag.

Može da iznese iz aviona sumnjivi prtlag na bezbednu lokaciju i da ga uništit - ima vodeni top i druga sredstva, naveo je Mićić.

Samo tokom prošle godine aerodrom "Nikola Tesla" je nabavio najsavremeniju novu i dodatnu opremu za poslove obezbeđivanja u vazduhoplovstvu, među kojima i vatrogasno vozilo 6x6, telehendler viljuškar, komandno vatrogasno vozilo 4x4, robote za otkrivanje eksploziva, kamere za snimanje donjeg dela vozila, sistem za otkrivanje i ometanje dronova, a za potrebe treninga i simulator helikoptera, kao i simulator požara rezervoara pod pritiskom.

U drugoj polovini 2017. godine, obavljena je kompletna zamena metal detektora savremenijim rešenjem - skenerima za telo.

Planirano je da, za sada, skeneri za telo budu postavljeni u svim čekaonicama, osim od A6 do A10.

Novi skeneri obezbediće znatno brži pregled putnika, budući da ceo proces skeniranja i verifikovanja slike od strane operatera za monitorom ne traje duže od tri sekunde.

Početkom decembra, renomirana kompanija "Nuktek" poklonila je aerodromu "Nikola Tesla" bezbednosnu opremu u vrednosti od 1,2 miliona evra. Reč je o najsavremenijem rendgen uređaju na svetu koja se koristi za pregled predatog, odnosno čekiranog prtljaga.

Primenom ove opreme, uz već kupljenu bezbednosnu opremu koju poseduje, aerodrom "Nikola Tesla" će se naći u samom vrhu svetskih vazdušnih luka, kažu na aerodromu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Bane kan

19.12.2018. 22:53

Gluposti, to je jedna glupa stvar koju su pre dve godine uveli ovde u kanadi. To je korak unazad. Nekad Sam kao gospodin putovao avionom tj. cim stignem na aerodrom dam torbe I uzivam. Sad kao rob sam upisujem podatke, guram torbe nee znajuci gde da ih posaljem I stalno im se sistem kvari

Ghost in the Machine

20.12.2018. 16:17

@Bane kan - Nekad si kao gospodin putovao preko bare za 2000dolara a sad putujes za 800. Ja cu sam da se cekiram i da stavim 1200 u dzep

vladimirbeograd

21.12.2018. 10:40

@Bane kan - 2001. godine je povratna karta Beograd-Toronto-Beograd preko Milana kostala 360 US$ sa svim aerodromskim taksama i placenom tranzitnom Shengen vizom jer se islo preko Milana. Radilo se o ekonomskoj klasi.

Miki

19.12.2018. 22:56

Nadam se da će grad Niš uspeti sa Sofijskim aerodromom da sklopi ugovor o dnevnom prevozu putnika do aerodroma Sofia, jer su niški aerodrom uslovili sa brojem putnika. Sofijski aerodrom je i bliži a i jeftiniji.

Tugo nasa

19.12.2018. 22:57

Najgluplja investicija, da ustede neko radno mesto potrosili pare na skupe masine, a putnici ce da se muce pazeci da pravilno zalepe nalepnice I nee uguraju kofer u pogresnu rupu. Korak unazad, nee unapred, nije to nikakva automatizacija vec srozavanje servisa na aerodromu

Dijana

20.12.2018. 06:52

Naucimo srpski:perimeter (engleski) = obod (srpski)graund radar (engleski) = zemaljski radar; radar postavljen na zemlji (srpski)