Čuda i tajne lekovite Potpećke pećine

Boris Subašić

03. 05. 2018. u 23:59

Чуда и тајне лековите Потпећке пећине
Speleološki biser zapadne Srbije je prirodna hiperbarična komora. Legenda kaže da su ovde živela dva pećinska zmaja, čuvara čudotvornog izvora koji je lečio nerotkinje

NAJLEPŠI speleološki objekat zapadne Srbije, Potpećka pećina čuvena je po ogromnom ulazu, najvećem u Evropi i trećem u svetu. Manje je poznata njena jedinstvena osobina da su joj najniže dvorane lekovite jer deluju kao prirodna hiperbarična komora.

- Aktivni deo ove pećine je izuzetan po povećanoj količini koncentrovanog kiseonika. Njegova uobičajena koncentracija je oko 19-21 procenata, a u pećini iznosi gotovo dvostruko više, od 33 do 40 odsto. U uslovima povišenog atmosferskog pritiska u podzemlju, od 1.300 do 1.400 milibara, vazduh je jako oplemenjen kiseonikom, pa donje dvorane funkcionišu kao prirodne hiperbarične komore - kaže Veljko Popović, vodič kroz čuda Potpećke pećine.

Da bi se sišlo u njeno podzemlje mora se prvo popeti 50 metara uvis uz 700 uskih stepenika do vrha zjapećih dveri u litici šrokih 22 metra. Odatle uska staza pribijena uz divovsku kupolu suvog dela pećine vodi do Dvorane zmajeva na ulazu u vlažnu aktivnu oblast gde se odvijaju kraški procesi stvaranja pećinskog nakita. Naučnici su ovde našli tragove praistorijskih ljudskih staništa starih 6.000-

-8.000 godina. Lokalno predanje kazuje da su ovde u davna vremena živele i ale zbog kojih je pećina bila veoma posećena.

- Legenda govori da su dva zmaja čuvala izvor u šupljini dvorane iz koga je isticala lekovita voda koja je pomagala ženama da ostanu trudne. Kad je izvor presušio zmajevi su se skamenili, ali njihovi oblici u steni se i danas vide. Poneko veruje da i bez izvora ovo mesto ima lekovit uticaj - šeretski kaže Popović.

Treće magično mesto je mali oltar uklesan u steni uskog skrivenog hodnika pod vrtoglavim pećinskim svodom. U taj otvor posetioci stavljaju ruku i zamišljaju želju u nadi da će im biti ispunjena.

- Po predanju u ovom delu pećine se naš narod skrivao od turskog zuluma i molio pred ovim malim oltarom. Kad bi neko preminuo, bio bi odmah sahranjen u jami sa strane hodnika. Begunci pokojnike nisu iznosili napolje da ne bi otkrili utočište. Ovo predanje se pokazalo kao istinito, jer su kosti tih mučenika pronađene u tri jame odakle su izvađene i dostojno sahranjene - kaže Popović.

PASTRMKA VODI DO PEĆINE

Potpećku pećinu, udaljenu petnaestak kilometara od Užica, posećuje sve više turista koji dolaze s obližnjeg Zlatibora i onih koji svraćaju s prometnog puta ka crnogorskom primorju. Mnogi od njih saznali su za ovo čudo prirode tek kad su stigli u selo Potpeć, čuveno po ribljim restoranima.

- Iz donjeg pećinskog kanala ističe reka Petnica koja je veoma pogodna za uzgoj potočne pastrmke, zbog čega je selo čuveno po ribnjacima i ribljim restoranima - kaže Veljko Popović.


Zabranjeno preuzimanje fotografija bez saglasnosti redakcije "Večernjih Novosti"


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Уча

04.05.2018. 09:20

@adresa - За адресу се обратите ТО Ужица, где немате ни мапу нити детаљне инструкције како да стигнете. Пећина се налази у селу Потпећ. Не постоји ни магнет, ни разгледница, ни флајер, толико.

Nn

04.05.2018. 15:24

@adresa - Stvarno??? Ovo nije nista cudno sto nema adresa.Isto je tako bilo I za vodopad u gostilju, stopica pecinu, aSve je to okolina zlatibora. Ko je glavni za turizam u tomKraju, sram ga bilo!!! Osnovno je da obelezi putokazimasve ove turisticke atrakcije.

Aleks

04.05.2018. 22:29

@adresa - Bolje je sto nije obelezeno...i od toga bi napravili Zlatibor centar...

путоказ

05.05.2018. 19:03

Код села Злакусе пре Ужица кад се иде од Београда. По