NAJLEPŠI speleološki objekat zapadne Srbije, Potpećka pećina čuvena je po ogromnom ulazu, najvećem u Evropi i trećem u svetu. Manje je poznata njena jedinstvena osobina da su joj najniže dvorane lekovite jer deluju kao prirodna hiperbarična komora.

- Aktivni deo ove pećine je izuzetan po povećanoj količini koncentrovanog kiseonika. Njegova uobičajena koncentracija je oko 19-21 procenata, a u pećini iznosi gotovo dvostruko više, od 33 do 40 odsto. U uslovima povišenog atmosferskog pritiska u podzemlju, od 1.300 do 1.400 milibara, vazduh je jako oplemenjen kiseonikom, pa donje dvorane funkcionišu kao prirodne hiperbarične komore - kaže Veljko Popović, vodič kroz čuda Potpećke pećine.

Da bi se sišlo u njeno podzemlje mora se prvo popeti 50 metara uvis uz 700 uskih stepenika do vrha zjapećih dveri u litici šrokih 22 metra. Odatle uska staza pribijena uz divovsku kupolu suvog dela pećine vodi do Dvorane zmajeva na ulazu u vlažnu aktivnu oblast gde se odvijaju kraški procesi stvaranja pećinskog nakita. Naučnici su ovde našli tragove praistorijskih ljudskih staništa starih 6.000-

-8.000 godina. Lokalno predanje kazuje da su ovde u davna vremena živele i ale zbog kojih je pećina bila veoma posećena.

- Legenda govori da su dva zmaja čuvala izvor u šupljini dvorane iz koga je isticala lekovita voda koja je pomagala ženama da ostanu trudne. Kad je izvor presušio zmajevi su se skamenili, ali njihovi oblici u steni se i danas vide. Poneko veruje da i bez izvora ovo mesto ima lekovit uticaj - šeretski kaže Popović.

Treće magično mesto je mali oltar uklesan u steni uskog skrivenog hodnika pod vrtoglavim pećinskim svodom. U taj otvor posetioci stavljaju ruku i zamišljaju želju u nadi da će im biti ispunjena.

- Po predanju u ovom delu pećine se naš narod skrivao od turskog zuluma i molio pred ovim malim oltarom. Kad bi neko preminuo, bio bi odmah sahranjen u jami sa strane hodnika. Begunci pokojnike nisu iznosili napolje da ne bi otkrili utočište. Ovo predanje se pokazalo kao istinito, jer su kosti tih mučenika pronađene u tri jame odakle su izvađene i dostojno sahranjene - kaže Popović.

PASTRMKA VODI DO PEĆINE

Potpećku pećinu, udaljenu petnaestak kilometara od Užica, posećuje sve više turista koji dolaze s obližnjeg Zlatibora i onih koji svraćaju s prometnog puta ka crnogorskom primorju. Mnogi od njih saznali su za ovo čudo prirode tek kad su stigli u selo Potpeć, čuveno po ribljim restoranima.

- Iz donjeg pećinskog kanala ističe reka Petnica koja je veoma pogodna za uzgoj potočne pastrmke, zbog čega je selo čuveno po ribnjacima i ribljim restoranima - kaže Veljko Popović.


Zabranjeno preuzimanje fotografija bez saglasnosti redakcije "Večernjih Novosti"