Na Pešteru otkrivene nove vrsta ptica: AZIJSKI ZLATNI VIVAK I BARSKI PETLIĆ

Novosti onlajn/Lj.P.

četvrtak, 02. 07. 2020. u 23:07

На Пештеру откривене нове врста птица: АЗИЈСКИ ЗЛАТНИ ВИВАК И БАРСКИ ПЕТЛИЋ

FOTO:DZPPS

Prilikom obilaska akumulacionog jezerea između sela Karajukića Bunari i Braćak, kako navode u DZPPS, istraživači su 15. juna zabeležili novu vrstu – azijskog zlatnog vivka
ISTRAŽIVAČI Društva za zaštitu i proučavanje pticlja Srbije (DZPPS), na području Sjeničko-pešterkse visoravni otkrili su novu vrstu ptica za područje Srbije – auzijskog zlatnog vivka, i po prvi put je za vreme gnezdilišne sezone u Srbiji potvrđeno prisustvo malog barskog petlića.

Prilikom obilaska akumulacionog jezerea između sela Karajukića Bunari i Braćak, kako navode u DZPPS, istraživači su 15. juna zabeležili novu vrstu – azijskog zlatnog vivka. Odrasla ptica fotografisana je dok se odmarala na travnatoj obali jezera.

Svega dva dana ranije na istom jezeru otkrivene su dve teritorije malog barskog petlića, što je prvi slučaj beleženja ove vrste tokom gnezdilišne sezone u Srbiji.

Azijski zlatni vivak naseljava daleke predele tundri u istočnoj Aziji i Aljasci. Svetska populacija je u opadanju, a procenjuje se na 190 – 250.000 jedinki. U Evropi je vrlo redak posetila, a osnovni razlog je to što se zimovališta nalaze duž priobalja Tihog i Indijskog okeana.
NAJVEĆE KRAŠKO POLjE SJENIČKO-pešterska visoravan najveće je kraško polje u Srbiji. Krase ga nepregledna polja pašnjaka i livada na kojima trenutno pase oko 100.000 grla ovaca, goveda i konja. Područje ima specifičnu klimu koju odlikuju snažni i izuzetno hladni zimski meseci, zbog čega ga nazivaju „srpski Sibir“.


Mali barski petlić je misteriozna močvarna koka veličine čvorka koja do sada nije potvrđena kao gnezdarica Srbije, pre svega zbog načina života i specifičnih staništa koja naseljava. Vrsta je uglavnom aktivna noću i oglašava se veoma slično žabama u velikim travnatim močvarama. Prisustvo malog barskog petlića u Srbiji sa sigurnošću je potvrđeno tek 2018. godine iako je do tada više puta navodno beležen, uglavnom u Vojvodini.

Istraživanje ptica Peštera, DZPPS ove godine sporovodi u okviru projekta „Zaštitimo vodena staništa Peštera“ koji finansira fondacija Euronatur iz Nemačke, uz podršku Turističke organizacije Sjenice, staraoca Specijalnog rezervata prirode „Peštersko polje“.

Cilj perojekta je da se ustanovi stepen ugrožavanja prirodnih močvarnih i tresavskih staništa koja su pod uticajem industrijskog iskopavanja treseta.

FOTO:DZPPS
FOTO:DZPPS
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije