Nove mašine i oprema za sopstveni posao: Podrška ženama izbeglicama u Vojvodini

Z. GRUMIĆ

sreda, 24. 06. 2020. u 07:55

Нове машине и опрема за сопствени посао: Подршка женама избеглицама у Војводини

Mirović uručuje ugovore Foto Z. Grumić

Ekonomska podrška Pokrajinske vlade za osnaživanje žena u Vojvodini koje imaju izbeglički status. Za pokretanje ženskog biznisa i realizovanje projekta ove godine ukupno je izdvojeno 6,4 miliona dinara
KORISNICAMA finansijske podrške Pokrajine za ekonomsko osnaživanje žena u Vojvodini, koje su imale ili još imaju status izbegle, prognane ili raseljene osobe, juče su u holu Pokrajinske vlade uručeni ugovori prema kojima su, na odgovarajućem konkursu, dobile po 200.000 dinara za unapređenje posla kojim se bave ili nameravaju da pokrenu.

Među 32 žene iz 11 gradova ili opština u Vojvodini, koje će tu jednokratnu i bespovratnu finansijsku pomoć iskoristiti za kupovinu određene mehanizacije, alata ili opreme za obavljanje proizvodnih ili uslužnih delatnosti, bila je i Dušanka Jovančević, poreklom iz Obrovca u Hrvatskoj.

- Sa suprugom i dvoje dece živim u Veterniku. Još sam nezaposlena i nadam se da ću, uz ovu podršku koja mi mnogo znači, započeti samostalnu delatnost i tako, na neki način poboljšati finansijsku situaciju moje porodice - ističe ona za "Novosti", napominjući da namerava da kupi neophodnu opremu za proizvodnju slanog peciva, druge hrane i slatkiša, namenjenog porodičnim slavljima.

I Radmila Jokić, Marina Jelača i druge korisnice tih podsticaja zahvalile su na pomoći ističući uglas da će je iskoristiti na najbolji mogući način.

Uručujući ugovore, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da je cilj ovog projekta, vrednog ukupno 6,4 miliona dinara, da budu stvoreni materijalni uslovi za njihovu trajnu i potpunu integraciju u društvo.

- Zajedno smo pokrenuli nove podsticajne linije kako bismo unapredili ovu oblast, stvorili uslove da budemo jednaki i ravnopravni, imali svi iste šanse i svi bili u potpunosti integrisani u društvo u kojem živimo.

Mirović je podsetio na to da je pokrajinski Fond za pružanje pomoći izbeglim i raseljenim licima samo ove godine svojim programima pomogao najuspešnijim studentima, stambenom zbrinjavanju porodica dodelom paketa građevinskog materijala, dodelom jednokratne pomoći za osnovne životne potrebe, podrškom izbegličkim udruženjima kao i najugroženijim porodicama tokom epidemije.

- U protekle četiri godine kontinuirano povećavamo izdvajanja za pomoć izbeglim, prognanim i raseljenim licima i taj trend ćemo nastaviti i narednih godina - poručio je Mirović.

Direktor Fonda Duško Ćutilo rekao je da je ovaj program pokrenut 2018. u nameri da se podstakne preduzetništvo kod žena i njihove aktivnosti u skladu sa nacionalnom strategijom za poboljšanje rodne ravnopravnosti.

FOND FINANSIRA POKRAJINA

PROJEKTE Fonda za pomoć izbeglim, prognanim i raseljenim licima finansira Pokrajinske vlada.

- U prethodne dve godine, od kada je uveden ovaj program za ekonomsko osnaživanje žena, podršku je dobilo ukupno 78 korisnica - naveo je Ćutilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije