Koncesija leči kruševačke apoteke

S. BABOVIĆ

sreda, 20. 05. 2020. u 11:53

Концесија лечи крушевачке апотеке
Pronađeno rešenje za farmaceutske probleme u Rasinskom okrugu
GRADNONAČELNIK Kruševca Jasmina Palurović je sa zamenikom direktora apotekarske ustanove "Dr Maks" iz Beograda Jadrankom Vračarić, te s predsednikom Upravnog odbora lokalne AU Natašom Petronijević potpisala Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za obavljanje farmaceutske delatnosti na primarnom nivou u čitavom Rasinskom okrugu.

Ovakvo rešenje za višegodišnju krizu u apotekarskoj ustanovi "Kruševac" je oročeno na 15 godina, a koncesija će važiti za 27 objekata u gradu pod Bagdalom, te u Brusu, Aleksandrovcu, Trsteniku i Ćićevcu.
DUGOVI ZBOG dugovanja kruševačkih apoteka, koja su lane premašila 348 miliona, te rashoda koji su bili veći od prihoda, Kruševljani su se suočili sa gašenjem ispostava na seoskom području. Pokazalo se, međutim, da nije bilo zainteresovanih za javno-privatno partnerstvo bez koncesije, pa je ovakav epilog bio neminovan.
Ukupna visina koncesione naknade iznosi 1,9 miliona evra bez poreza, a tokom prvih 12 leta jednogodišnje uplate će biti 80.000 evra. Na neodređeno vreme će biti zaposleno 75 radnika.

Iz gradske uprave u Kruševcu tumače da najbitnije elemente Ugovora predstavljaju ostvarivanje i zaštita javnog interesa, u smislu snabdevanja stanovništva lekovima, medicinskim sredstvima i pomagalima, te bolja nabavka medikamenata i medicinskih sredstava na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja. Očekuju i proširenje asortimana, uz prenos tržišnog i operativnog rizika na koncesionara.

Potpisivanju akta je prethodila odluka Skupštine grada o usvajanju koncesionog akta, a potom je sproveden postupak za izbor najpovoljnijeg ponuđača. Na kraju je Gradsko veće donelo odluku da uđe u javno-privatno partnerstvo sa beogradskom firmom "Farmanea", u čijem sastavu posluje i već pomenuti "Dr Maks".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije