Nijedan radnik bolnice u Zrenjaninu tokom vanrednog stanja nije zaražen, ali nema opuštanja: Spremni za posledice kovida

B. GRUJIĆ

subota, 09. 05. 2020. u 10:40

Ниједан радник болнице у Зрењанину током ванредног стања није заражен, али нема опуштања: Спремни за последице ковида
Centralna klima radi po sistemu ulaza i izlaza vazduha, bez takozvane rekuperacije i kruženja
ZA 50 dana vanrednog stanja lekari i medicinsko osoblje zrenjaninske bolnice obavili su 4.500 pregleda pacijenata koji nisu sumnjivi na kovid 19, a samo tokom aprila urađene su 92 hitne operacije i porođaji. Za to vreme nijedan radnik nije zaražen.

To ističe dr Ivana Tešić, direktorka bolnice, sa naglaskom na odličnoj saradnji sa nadležnima i striktnom pridržavanju svih mera dezinfekcije i zaštite.

- Vanredno stanje je iza nas, ali predstoji nam težak i odgovoran period, kada se Poliklinika vrati u normalan rad - kaže dr Tešić. - Treba naglasiti da više od 1.000 pacijenata dnevno prođe razne preglede, a ne treba zaboraviti ni one koji leže u bolnici.

Na jedno od ključnih pitanja, kako će bolnica, koja nema prirodnu ventilaciju, tokom letnjih dana funkcionisati sa centralnom klimom, dr Tešić je odgovorila da je potpuno spokojna, jer klima radi po sistemu ulaza i izlaza vazduha, bez takozvane rekuperacije i kruženja istog.

- Redovno se menjaju filteri, zamenjen je čiler na klimi, vazduh se recirkuliše, a mi na svakih sat vremena obavljamo dezinfekciju dvorišta i bolničkog kruga i mislim da će najvažnija biti kultura ponašanja i poštovanja mera naših pacijenata.

Infektivno odeljenje zrenjaninske bolnice sve vreme je kompletno izolovano, a osim lekara infektologa, danonoćno su dežurali i pulmolozi i kolege iz plućne bolnice u Zrenjaninu, uz saradnju sa svim domovima zdravlja u gradu i ostale četiri opštine u srednjem Banatu.