Na Klinici za stomatologiju u Nišu u vreme pandemije izlečeno 1.000 pacijenata: Zubobolja ne zna za vanredno stanje

D. ALIHODžIĆ

subota, 09. 05. 2020. u 07:52

На Клиници за стоматологију у Нишу у време пандемије излечено 1.000 пацијената: Зубобоља не зна за ванредно стање
Nijedan zaposlen nije zaražen kovidom 19
NA Klinici za stomatologiju i maksilofacijalnu hirurgiju u Nišu, tokom vanrednog stanja pomoć je zatražilo i dobilo više od 1.000 Nišlija i žitelja jugoistočne Srbije. Od komplikovanih operacija do vađenja zuba obavljeno je pod strogim merama zaštite, tako da se niko od 110 zaposlenih nije zarazio virusom kovid 19.

Zubobolja ne zna za vanredno stanje, a često su pacijenti iz okolnih mesta, a i samog Niša, za "proste" intervencije morali na ovu Kliniku koja je jedina bila "bezbedna", odnosno na kojoj nije bilo sumnje na virus.

- Imali smo specifičan režim rada koji je podrazumevao dostupnost naših usluga 24 časa i ponosni smo na činjenicu da nikog nismo vratili bez obzira na to kada su i odakle došli. Od 11. maja vraćamo se "na staro", odnosno počinjemo sa smenskim radom tako da će vrata naše klinike biti otvorena od 7.30 do 20.00 - ističe prof. dr Aleksandar Mitić, direktor klinike, i napominje da će mere bezbednosti ostati iste.

Na ovoj klinici su privremeno izmeštena i ORL i Očna klinika jer je gotovo čitav kompleks starog i novog Kliničkog centra ustupljen za lečenje kovid-19 pozitivnim pacijentima.

- Poznato je da su stomatolozi najugroženiji jer imamo neposredan kontakt sa pacijentima. Od ulaznih vrata do stolice sve je podređeno dezinfekciji tako da su pacijenti i lekari bezbedni. Pored dezinfekcije ruku na ulazu pre svake intervencije ispiraće i usnu duplju, a kompletna oprema za stomatologe se podrazumeva - ističe Mitić.

Aleksandar Mitić

KOD PRIVATNIKA

PRIVATNI stomatolozi nisu radili tokom vanrednog stanja jer nisu uspeli da obezbede zaštitnu opremu. Još uvek je neizvesno i kada će početi sa radom jer opreme sada ima na tržištu, ali je treba ukalkulisati u uslugu. Komplet zaštitne opreme po pacijentu košta oko 17 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije