IAKO su na samom pragu dobijanja lekarske diplome, studenti završnih godina novosadskog Medicinskog fakulteta već su položili Hipokratovu zakletvu. Njih 60, još od 14. marta svakodnevno su na usluzi sugrađanima, posebno starijima, koji zbog godina ne smeju napolje.

Na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, studenti pete i šeste godine brzo su se organizovali i osnovali SOS kol-centar i pružaju psihološku podršku onima kojima je potrebno da lakše prebrode vreme u izolaciji. Takođe, Novosađane redovno snabdevaju namirnicama i lekovima, da plate račune.

Od početka krize sa virusom korona, SOS kol-centar, osnovan u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine, pratio je zdravstveno stanje građana koji su bili u kontaktu sa zaraženima kovidom 19. Studenti su svakodnevno razgovarali sa njima i pratili njihovo zdravstveno stanje. Preko telefona su pozivali i građane koji su stizali iz inostranstva.

- Imamo odobrenje da sugrađanima koji su u samoizolaciji donosimo na kućnu adresu namirnice i lekove, i dnevno nam se od devet do 11 sati, na broj telefona 060-515-9303, javi desetak Novosađana, koje smo kroz komunikaciju sada već dobro upoznali - objašnjava Maša Rapajić, koordinator mobilnog tima. - Kažu nam svoje potrebe i volonteri im u roku od dva sata donesu sve što su naručili.

Ima i onih, dodaje naša sagovornica, kojima je potrebna psihološka podrška. I uglavnom je traže stariji Novosađani koji žive sami. Najviše takvih poziva bude u popodnevnim satima od 17 do 18 časova.

Aktivisti SOS kol-centra pomažu najstarijim građanima

- Svi koji su u izolaciji i osećaju se nervozno, uplašeno i usamljeno, ili jednostavno samo žele da sa nekim popričaju mogu se javiti na brojeve telefona 060-515-9305 ili 060-515-9306 i sa svakim od njih ćemo porazgovarati - kaže naša sagovornica. - Naš tim je prošao obuku u saradnji sa studentima psihologije Filozofskog fakulteta, kao i sa diplomiranim psiholozima.


ZADOVOLjSTVO

BUDUĆI medicinari poručuju da će na raspolaganju građanima biti sve dok za to bude potrebe. Volontiranje im, vele, pričinjava zadovoljstvo, a i u skladu je sa budućim pozivom koji su odabrali.