ČAČAK - NA odeljenju infektivne nege Opšte bolnice u Čačku u subotu uveče primljena su još dva pacijenta sa simptomima zaraze virusom korona, pa se na tom odeljenju sada nalazi 20 hospitalizovanih osoba.

Dve osobe su u težem stanju, a četiri su praktično izlečene i spremne su za sutrašnji otpust. Niko od hospitalizovan nije priključen na respirator.


Za još jednu osobu iz Čačka potvrđeno je da je zaražena virusom korona, pa se ukupan obolelih u gradu na Moravi sada popeo na 16. Kako saznajemo, reč je o muškarcu od 69 godina koji je hronični bolesnik. On je takođe smešten na infektivnom odeljenju čačanske bolnice.


Prema informaciji epidemiologa dr Aksentija Tošića, trenutno je u toku obuka medicinskih tehničara za uzimanje briseva na kovid-19. Juče je obučeno 20 sestara Doma zdravlja Čačak i 20 sestara Doma zdravlja iz Gornjeg Milanovca. Do ponedeljka se planira obuka tehničara iz Lučana i Ivanjice, kao i obuka tehničara iz bolnice, tako da će njihov broj iznositi oko 100. Istovremeno se radi i obuka medicinskih tehničara čiji je cilj da se osveži znanje o korišćenju zaštitne opreme.


U toku je osposobljavanje sportske hale u Atenici za prihvat osoba kod kojih je izolovan virus korona, a koji imaju blage ili nikakve simptome, saopšteno je iz Radnog tima za praćenje širenja virusa korona na teritoriji Čačka. Imajući u vidu da je za ovu namenu već pripremljen i Studentski centar, u Čačku će za smeštaj pacijenata za blažom kliničkom slikom zaraze biti pripremljeno oko 500 kreveta.


Šef Radnog tima dr Mihailo Luković rekao je da se epidemiološka situacija u gradu na Moravi ne usložnjava onim tempom koji se očekivao, to je, kako je istakao, zadovoljavajuća okolnost.