VELIKO GRADIŠTE – U Velikom Gradištu, zbog vanrednog stanja, hitno će se preduzeti mere za praćenje sprovođenja samoizolacije lica koja su došla iz inostranstva i lica starija od 65 godina.

U tu svrhu formiraće se radna grupa od predstavnika opštinske inspekcije, policije i Doma zdravlja, koja će sa poverenicima civilne zaštite obići sva naselja i naložiti hitne sednice saveta mesnih zajednica, sa davanjem instrukcija za praćenje samoizolacije.

Među usvojenim merama Opštinskog štaba za vanredne situacije jeste i prekid rada Predškolske ustanove, čiji se zaposleni stavljaju na raspolaganje Centru za socijalni rad i Crvenom krstu. Radno vreme ugostiteljskih objekata ograničava se do 20 sati, a u njima ne sme biti više od 50 ljudi, uz obaveznu udaljenost stolova od dva metra. U pekarama i objektima brze hrane zabranjeno je konzumiranje hrane, a kupci moraju držati odstojanje od najmanje 1,5 metra.

Pročitajte još: U Srbiji od ovog trenutka uvedeno VANREDNO stanje: Stariji od 65 godina moraju da ostanu u kući, nema škola, vrtića, teretane

Zaposleni u trgovinskim objektima dužni su da nose rukavice i zaštitnu masku, a na ulazu treba da postave sredstvo za dezinfekciju. Crveni krst i Centar za socijalni rad što pre moraju da popišu socijalno ugrožena lica iznad 65 godina i naprave plan njihovog snabdevanja namirnicama i lekovima.

Uvedene mere obuhvataju i jednomesečno odlaganje plaćanja komunalnih usluga penzionerima, kao i ograničenje rada pijaca – zelena će raditi do 12 sati, a buvljoj pijaci zabranjuje se rad.


Roditelji

Ukoliko su oba roditelja zaposlena u javnom sektoru i imaju decu mlađu od 12 godina, jedan od njih može da radi od kuće, a od kuće mogu raditi i hronični bolesnici i stariji od 60 godina.Glavni ulaz
U zgradi opštine zatvaraju se bočni ulazi, a građani će ulaziti na glavni, gde će im dežurna lica davati potrebne informacije i omogućavati ulaz samo u neophodnim situacijama.