Na rekonstruisanoj zgradi Gimnazije osvanula je tabla sa natpisom "Gimnazija Smederevo svojim zadužbinarima Dini i Ljubici Mančić, velikim dobrotvorima grada Smedereva". Ovim je, posle više od jednog veka, ispravljena nepravda učinjena prema dobrotvoru koji je svoje imanje, plaćeno 20 kilograma zlata, zaveštao za podizanje ove škole.

Dobrotvor Dimitrije Dina Mančić (1827-1882) zaveštao je testamentom deo svoga imanja sa kafanom "Markićeva" za podizanje Gimnazije. Po skicama arhitekte Milorada Ruvidića iz 1904. godine na ovom mestu podignuta je škola. Želja dobrotvora da na školi stoji zapis "da je gimnaziju podigao Dina za spomen njegov i njegove žene Ljubice", ispunjena je tek sada.

Tabla na Gimnaziji, koja spada u spomenike kulture, postavljena je pre nekoliko dana, na inicijativu škole i Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo.
- Bilo je krajnje vreme da ime dobrotvora Mančića osvane na zgradi Gimnazije. U dogovoru sa školom, odlučili smo se da ovaj natpis bude na tabli - kaže Dejan Radovanović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Pročitajte i: Smederevski gimnazijalci uče kineski

Buduće generacije trebalo bi da znaju, možda i da uče u ovoj školi, da je Dina Mančić dobio titulu dobrotvora Ukazom kralja Aleksandra Karađorđevića. Testamentom je naredio da se posle njegove smrti polovina prihoda od celokupnog imanja daje "sirotim đacima, sirotim devojkama, udovicama i ostaloj sirotinji" - zapisano je u knjizi "Testamenti", koju je objavio Istorijski arhiv u Smederevu. Posle smrti njegove žene Ljubice, čitav prihod išao je u "Fond Dine i Ljubice Mančić" koji je osnovan za ovu namenu.
Opština je u znak zahvalnosti i sećanja bila obavezna da postavi natpise na sve objekte podignute iz sredstava Mančićevog fonda. Do danas ovakvi natpisi nisu postojali, a dobrotvor jedino ima svoju ulicu, dugačku jedva stotinak metara.

Još jedna nepravda prema Mančićima ispravljena je tek nedavno. Kapela na Starom groblju, gde počiva bračni par, podignuta 1884. godine, kao delo čuvenog arhitekte Aleksandra Bugarskog, decenijama je bila devastirana do te mere da je postojala opasnost od urušavanja. Iako je projekat sanacije i restauracije izrađen još 2003. godine, do 2017. niko nije hteo ni da ga pogleda. Čak su i maturanti Gimnazije 2015. pisali peticiju pozivajući se na Ustav Srbije, i zahtevajući da se kapela spase.
Tek pre dve godine Grad je izdvojio tri miliona dinara za sanaciju, a radovi su pri kraju. Ostalo je još da se uradi fasada.


Inače, kapela Mančića, uz Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice, predstavlja deo spomeničke celine od velikog značaja pod zaštitom države.

Kapela Dine Mančića

ZABORAV

Nije samo Mančićeva sudbina ovakva. Isti je odnos i prema drugim besmrtnim delima smrtnika. Svi koji su imovinu zaveštali gradu i osnovali fondove, gotovo su potpuno zaboravljeni. Do kraja Drugog svetskog rata služen je parastos dobrotvorima svakog 15. maja.