Leskovac – Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa, a posle protesta oko 200 učenika leskovačkih srednjih škola zbog navodne najave da će se u tom gradu održati Parada ponosa.

Zaštitik građana u zvaničnom saopštenju navodi da je postupak pokrenut na osnovu tekstova objavljenih u medijima uz napomenu da je objavljeno da su se učesnici protesta samoorganizovali preko društvenih mreža, da je tokom protesta bilo incidenata i da su okupljeni srednjoškolci uzvikivali neprimerene i uvredljive parole.

Cilj Zaštitinika građana je da, u postupcima pokrenutim prema nadležnom ministarstvu i osam leskovačkih osnovnih škola, utvrdi „koje su mere škole preduzimale, preduzimaju i planiraju da sprovedu u cilju povećanja znanja dece i učenika u ovoj oblasti, razvijanju tolerancije prema različitostima, uz istovremeno razbijanje stereotipa i predrasuda“.

U saopštenju se ističe da Zaštitinik građana već godinama ukazuje da je potrebno u obrazovni sistem u većoj meri uključiti obrazovanje o ljudskim pravima radi smanjenja netolerancije prema ranjivim društvenim grupama.

ISTRAŽUJU IZOSTANKE I POKREĆU POSTUPKE

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zatražilo je od direktora srednjih škola u Leskovcu da istraže sve izostanke učenika sa nastave u vreme protesta protiv navodnog održavanje Parade ponosa u ovom gradu.

Škole treba da dostave izveštaje o tome Školskoj upravi u Leskovcu do kraja dana. Ukoliko se utvrdi da su učenici učestvovali u ovom protestu, koji je održan u ponedeljak, potrebno je, kako se navodi na zvaničnom sajtu, povesti vaspitno-disciplinske postupke protiv tih učenika kao i druge radnje u skladu sa zakonom.

Ministarstvo očekuje da se ispitaju i eventualni propusti zaposlenih u školama. Navodi se i da je škola, nakon što se utvrdi učešće pojedinih učenika u protestu, u obavezi da obavesti nadležni centar za socijalni rad i policiju.

Ministarstvo očekuje primenu procedura iz pravilnika koji regulišu pravila koja se odnose na nasilje, zapostavljanje i zanemarivanje odnosno diskriminatornog ponašanja i vređanja ugleda, časti ili dostojanstva ličnosti.