Žabari menjaju ličnu kartu: Uz industrijsku zonu i razvoj poljoprivrede žele da izađu iz kruga slabo razvijenih

D. NOVKOVIĆ

sreda, 26. 02. 2020. u 08:45

Жабари мењају личну карту: Уз индустријску зону и развој пољопривреде желе да изађу из круга слабо развијених

Sedište lokalne samouprave Foto D. Novković

U postrojenju za tretman neopasnog otpada posao za 25 ljudi

NAMERNI da jednom zasvagda promene "ličnu kartu" opštine, s obzirom na to da Žabari spadaju u red slabo razvijenih, u lokalnoj samoupravi intenzivno rade na stvaranju uslova za nova zapošljavanja.

- To smo prepoznali kao jedini logičan put, pa smo kao prioritet definisali formiranje industrijske zone i privlačenje investitora. Već je potpisan ugovor sa firmom "Dženeral resajkling" iz Beograda koja će ovde izgraditi moderno postrojenje za tretman neopasnog otpada ekološki prihvatljivom metodom zatvorene pirolize. Projekat je vredan tri miliona evra i isprva će radno angažovati 25 ljudi, s tim da će broj zaposlenih u perspektivi biti povećan - kaže prvi čovek Žabara Jovan Lukić.

Čelnik lokalne samouprave, međutim, objašnjava i to da na razvoj privrede jednako utiče i podrška koju Opština pruža poljoprivredi, s obzirom na to da su u ovom delu Srbije najzastupljeniji ratarstvo, stočarstvo i voćarstvo. Pojedine državne parcele su date u zakup na 30 i 40 godina - upravo za formiranje zasada voća - pa su stvoreni dodatni uslovi za zapošljavanje stalnih i sezonskih radnika.

- Stočarima smo obezbedili subvencije za nabavku umatičenih priplodih grla, a voćarima za podizanje novih zasada. Poljoprivrednicima se pomaže i tako što ostvaruju popust od pet odsto u fabrikama koje se bave proizvodnjom poljoprivrednih mašina - precizira Lukić i dodaje da lokalna samouprava nastoji da gradnjom infrastrukture posebno doprinese unapređenju uslova života u Žabarima i okolini.


PROČITAJTE JOŠ: Odbrana vodovoda nije samovlašće: Viši sud ukinuo uslovnu zatvorsku kaznu osmorici predstavnika MZ Lipar u opštini Kula


Pored varoši, dosad je asfaltirano više ulica u Aleksandrovcu, Vlaškom Dolu i Tićevcu, što je koštalo 8,8 miliona dinara, dok je pet i po miliona uloženo u uređenje atarskih puteva po Viteževu i već pomenutom Vlaškom Dolu. Istovremeno je završeno i prespajanje priključka starog na novi vod za snabdevanje vodom kod školske zgrade u Aleksandrovcu, a obavljena je i zamena starih pumpi na izvorištima u Vlaškom Dolu i Oreovici.


Jovan Lukić


U okviru javnih radova su uređeni vodozahvati i bazeni za snabdevanje, te pijačni prostor u Žabarima i Aleksandrovcu.


BUDžET

IZ lokalnog budžeta je za radove po mesnim zajednicama izdvojeno šest miliona, pa su obnovljeni mnogi domovi kulture, očišćena i prokopana korita bujičnih potoka, uz sanaciju lokalnih deponija. U Žabarima su sredstva uložena u održavanje ulične rasvete, te postavljanje klupa u centru mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije