Na sceni Vukovog doma kulture u subotu održan koncert ansambla „Zlatni potok“, jednog od najpoznatijih ansambala Republike Komi.


Ansambl je laureat sveruskih i međunarodnih festivala i takmičenja, osnovan 1995. godine na inicijativu Komi republikanske filharmonije. U svom repertoaru spaja narodne pesme i melodije ruskih, Komi kompozitora i dela stranih autora, obrade kompozicija klasične muzike za simfonijski orkestar. Ansambl čine: Sergej Gromov, domra, Ljubov Tučnolobova, domra, Vasilij Horošilov, balalajka, Sergej Feščenko, udaraljke, Oleg Karmanov, bas gitara.


Specijalni gost koncerta bio je Segej Pljusnin, bariton, laureat međunarodnih takmičenja, gostujući solista Baljšoj teatra, dobitnih brojnih nagrada i solista Filharmonije Republike Komi.


Organizator koncerta je Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ pod pokroviteljstvom Grada Loznice, a inivijator je Društvo rusko-srpskog prijateljstva „Dr Jovan Cvijić“ u Loznici, čiji predsednik, Života Isaković kaže, da koncert, „ne samo što je oduševio ovdašnju publiku, već su članovi anasmbla osetili, kako su sami rekli, ljubav i toplinu koju prema ruskom narodu gaje Srbi“.Pročitajte još: Vatromet emocija obasjao Petrovaradin


- Vrhunski umetnici iz Rusije, koji su nas obradovali i dolaskom i nastupom, ostaće jedan od mostova koji u svferi kulture veže naša dva naroda, jer se spremaju i gostovanj a umetnika iz Jadra u Rusiji - ističe Isaković, inače doajen folklornih ansambala u Loznici i čitavom Jadru, danas sjajan korepetitor.