Dragiša i Stanka dvorište ukrasili simbolom Pariza: Milanovići sa terase gledaju kopiju Ajfelove kule (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

20. 02. 2020. u 18:24

Драгиша и Станка двориште украсили симболом Париза: Милановићи са терасе гледају копију Ајфелове куле (ФОТО)

Dragiša Milanović ispred svog tornja Foto Z. Gligorijević

Toranj visok 13 metara i težak 1.000 kilograma

Dragiša i Stanka Milanović iz Plažana kod Despotovca s vrha Ajfelovog tornja divili su se Parizu, a sa onog u njihovom dvorištu posmatraju seoske svadbe i rodno Plažane. U restoranu "Žil Vern" na drugom spratu simbola Pariza uz kafu su pravili planove za svoju budućnost, a u svojoj kuli kafu piju sa rodbinom i komšijama. Dok je metalna konstrukcija Ajfelovog tornja visoka 300 metara i teška 7.300 tona, toranj Milanovića je od čelika, visok je 13 metara i težak oko 1.000 kilograma. Postavili su ga na samom ulazu u svoje dvorište 2017. godine da bi ih podsećao na Pariz u kome su proveli svoj radni vek.

- Jedva sam našao majstore u selu, jer tako nešto niko nije napravio. Našli smo se na 13 metara, jer im je ta visina bila najidealnija da bi sve uklopili i da bi toranj bio veran originalu - kaže Dragiša.

Pročitajte još -VRHUNSKI MAJSTOR SVOG ZANATA: Razvlači burek kao za bogove

Glavni majstor Stoiša Ognjanović i pomoćnici majstor Jovan Stojanović, kome je pomagao brat Goran, prihvatili su izazov. Toranj su napravili iz tri dela u svojoj radionici, a montirali su ga pomoću dizalice.

- Prvi sam otišao u Francusku, a na razglednici koju sam ženi prvu poslao bio je Ajfelov toranj. Kada je i ona došla, bili smo opčinjeni tom građevinom i kupovali smo razne ukrase koji su ga predstavljali - dodaje naš sagovornik.


BAKA SOFIJIN 100. ROĐENDAN

Pariz je, doduše ne baš s tornja, videla i Dragišina majka Sofija, koja je 1. februara proslavila 100 godina. Život joj, veli, nije bio baš dobar. Suprug Svetomir je radio u rudniku, a ona se bavila poljoprivredom i uzgajala stoku.

Baka Sofija stoti rođendan proslavila sa rodbinom

- Ne valja. Nigde ne mrdam. Da sam zdrava, pa da mogu da radim. Jedino mogu da metem kuću. Ne mogu na noge. Imam visok pritisak i na jedno oko ne vidim. Nikako da me Svetomir pozove - našalila se baka Sofija.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije