Vojvodina godišnje izgubi 10.000 duša: Pokrajina uvodi dodatne mere za podsticaj nataliteta

J. SIMIĆ

subota, 25. 01. 2020. u 12:52

Војводина годишње изгуби 10.000 душа: Покрајина уводи додатне мере за подстицај наталитета

Foto P. Milošević

Da bi vojvođansku populacionu "njivu" podstakla da ubuduće bogatije rađa, Pokrajinska vlada je, po rečima resornog sekretara Predraga Vuletića, za ovu godinu predvidela 650 miliona dinara

U Vojvodini se godišnje priredi više sahrana nego slavlja povodom rođenja novog člana porodice. Neveseo "skor" u korist mortaliteta iznosi 10.000 duša. Broj žitelja severne pokrajine mlađih od 15 godina iznosi 15 odsto, a starijih od 65 godina oko 20 procenata. Prosečni stanovnik APV ima 43 godine.

Da bi vojvođansku populacionu "njivu" podstakla da ubuduće bogatije rađa, Pokrajinska vlada je, po rečima resornog sekretara Predraga Vuletića, za ovu godinu predvidela 650 miliona dinara, što je više od 60 odsto ukupnog budžeta kojim raspolaže Sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

- Većina od 45 opština u AP Vojvodini ima barem jednu meru za povećanje nataliteta. Njih 35 finansijski stimulišu rađanje prvenca u porodici, ukupno 22 obezbeđuju sredstva i za drugo dete, a 23 stimulišu rađanje trećeg i četvrtog deteta. Najčešće je reč o jednokratnim novčanim davanjima - rekao je juče novinarima u Novom Sadu sekretar Vuletić.

U ovoj godini dodatno će biti finansirana kupovina ili adaptacija kuća ili stanova porodica u kojima se rode treće i četvrto dete. Sredstva su predviđena i za nezaposlene majke koje rode treće i četvrto dete. Počevši od 2018. izdvajaju se sredstva za bespovratnu pomoć za rešavanje stambenog pitanja porodicama u kojima se rodi treće ili četvrto dete. Uz uslov da već nemaju u vlasništvu stan ili kuću, ovim porodicama se na konkursu dodeljuju sredstva.Pretprošle godine na 55 porodica raspodeljena su 63 miliona dinara. Prošle godine sredstva je dobilo 117 porodica.

- U ovoj godini planiramo za tu namenu čak 300 miliona dinara, a prvi konkurs raspisaćemo u prvoj polovini februara - najavio je sekretar Vuletić.

Pročitajte i: Dačić uručio ključeve stanova za 10 izbeglih porodica: Novi domovi u Brusu

Predviđen je i materinski dodatak, odnosno novčana pomoć nezaposlenim majkama koje rode treće i četvrto dete. Uz sve mere koje je za ovu namenu predvidela Republika, Pokrajinska vlada je odlučila da im dodatno finansijski pomogne. One će u periodu od dve godine primati po 15.000 dinara.

U 2019. godini ovo pravo već je ostvarilo 657 nezaposlenih majki, a za isplatu materinskog dodatka u 2020. godini biće potrebno 157,6 miliona dinara.Pretpostavlja se da će u 2020. godini ovo pravo ostvariti još oko 840 nezaposlenih majki.

Statistika, inače, govori da majke u današnjoj Vojvodini u proseku rađaju prvo dete rađaju sa 28,2 godine, drugo sa 30,5, treće sa 31,7, a četvrto sa 31,3 godine.

Još jedan pokazatelj je vrlo rečit - uz sva ulaganja u populacione mere,prirodni priraštaj je 2011, a zatim i od 216. do 2018. godine bio negativan i iznosio je oko - 5,5 odsto. Ovoj brojci poslednjih godina, bez sumnje, znatno doprinosi i iseljavanje stanovništva u potrazi za boljim uslovima života, ali sve to kako je rekao Vuletić, neće pokolebati Pokrajinsku vladu u nameri da podstiče natalitet.

ZAMRZAVANjA ĆELIJE EMBRIONA

PRAVO na sufinansiranje vantelesne oplodnje odnosiće se ubuduće i na parove koji čekaju prvo dete. Promenjena je i starosna granica majki sa 42 na 44 godine. Novina je i finansiranje zamrzavanja ćelija embriona. Pravo na ovu pomoć Pokrajine imaće i parovi bez dece koji najmanje godinu dana žive na teritoriji Vojvodine, a koji su već tri puta iskoristili tu mogućnost od Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Tupi®

25.01.2020. 13:51

... ово је проблем виши од коронавируса, "фарме", задруге...