GODINU kada obeležava četvrt veka uspešnog rada Leskovačka škola stripa "Nikola Mitrović Kokan" dočekala je na najbolji mogući način, jer je u poslednjih nekoliko meseci 10 njenih polaznika osvojilo čak 11 međunarodnih nagrada. Priznanja su stigla u konkurenciji na stotine, pa i hiljade radova iz velikog broja zemalja i značajan su motiv ovim zaljubljenicima u strip da se još posvećenije bave devetom umetnošću.

U potkrovlju Leskovačkog kulturnog centra zatičemo tridesetak mališana i omladinaca koji vredno vežbaju. Međutim, atmosfera nije školska. Više liči na neku dobru zabavu, pa prostorom odjekuju glasovi dece koja se šale i jedni drugima pomažu. Na stolovima gomile papira, olovaka, tuševa, a jedan od njih bio je prekriven nagradama koje su minulih godina stizale u Leskovac.

PROČITAJTE JOŠ - Leskovačka škola stripa je ponos grada

- Ovde sam pre četiri godine dospela sasvim slučajno i mislim da je to najbolja stvar koju sam ikada uradila. Crtam od osme godine. Volela sam to da radim više nego da se igram igračkama. Drugari nisu razumeli niti su pridavali značaj mojoj ljubavi prema crtanju i zbog toga nisam bila najdruštvenije dete. Tek kada sam došla ovde upoznala sam ljude koji imaju slična interesovanja. Ubrzo sam osvojila nagradu za strip-kaiš - priča Katarina Hadži Jovančić (16).

PROČITAJTE JOŠ - Stripove sa juga Srbije čitaju na čak tri kontinenta

Priznanja joj najviše znače zbog toga što njene roditelje čine ponosnim. Ona već sada pomaže dvojici predavača, Marku Stojanoviću i Milošu Cvetkoviću, u radu sa mlađima, ali nije jedina koja ima ambiciju da radi sa decom. Takvu mogućnost ne isključuje ni Andrej Stanojević (13) kome je nastavnik Marko idol i to "čak tri puta" veći od omiljenog mu američkog strip scenariste, urednika i izdavača Stena Lija.

- Tu sam od drugog razreda osnovne škole. Za četiri godine sam mnogo toga naučio i veoma sam napredovao. Stvaram stripove različitih žanrova, a za sve to najviše sam zahvalan Marku i Milošu koji su me podržali i bodrili i nadam se da ću jednog dana biti poput njih. Kao mali gledao sam veliki broj filmova iz Marvelove produkcije i crtao njihove likove. Roditelji su primetili moj talenat. Upisali su me ovde i nisu pogrešili - zaključuje Andrej.

Anđela Pešić (17) stripom se bavi pet godina iako i ona crta od detinjstva. Nedavno je u njene ruke stigla prva nagrada sa strip festivala u Milanu.

Naš domaćin Marko Stojanović, strip scenarista, ovenčan velikim brojem nagrada, bio je vrlo mlad kada je nastavio tradiciju osnivača ove škole Mije Kulića i Nikole Mitrovića Kokana.

- Da nije bilo njih dvojice, pitanje da li bih bio u stripu. Ja sam ga voleo, ali kada nemaš nekog ko će da te uputi i da ti da vetar u leđa, pitanje je šta bi bilo bez tog početnog impulsa - ističe Stojanović, inače nastavnik engleskog jezika.

INOSTRANSTVO

VELIKI broj polaznika ove škole danas se širom Srbije i sveta bavi stripom, ilustracijom, karikaturom ili animacijom. Većina te dece, kada odu na studije, ne vraća se u rodni grad. Škola ima polaznike u Danskoj, Nemačkoj, Kanadi, čak i u Tajlandu.