PORODICA Belić iz Zmajeva kod Vrbasa je sa prijateljima i humanim ljudima, bez čije bi pomoći ostala bez krova nad glavom, obeležila godišnjicu od požara koji joj progutao kuću. Belići su se u novi dom uselili 18. decembra, i u njemu proslavili krsnu slavu, Svetog Nikolu, ali su se uz pogaču i koljivo u crkvi i večeru za porodičnim stolom 5. januara zahvalili za milost i dobrotu, kojima su obnovljeni izgoreli temelji njihove kuće.

PROČITAJTE JOŠ - Beliće vatra zavila u crno

Vatra je uoči Badnjeg dana prošle godine za petnaestak minuta, pre nego što su uspeli da stignu vatrogasci iz Vrbasa, potpuno uništila kuću Belića, koju su oni posle duge gradnje završili nekoliko meseci ranije. Porodica sa osam članova posle toga se smestila u neveliki stari deo kuće, koji su osposobili zahvaljujući udarničkoj akciji komšija. Dobri ljudi odmah su počeli da im donose kauče, stolove, stolice, šporet, ogrev, odeću, obuću i hranu, a meštani su zasukali rukave da očiste zgarište.

PROČITAJTE JOŠ - I Lozničani islamske verske ispovesti decenijama svetkuju i božićne praznike: Komšije su najpreče

Nije otkriveno šta je izazvalo požar, ali se pretpostavlja da je plamen buknuo od peći za centralno grejanje, smeštene u šupi, odakle je krenula vatrena stihija.

- Bila je velika nevolja, ali sam shvatio da od kukanja nema ništa. Samo sam se prekrstio, digao glavu i krenuo dalje. Najvažnije je da su nam ostale glave na ramenima, a živa glava svašta stvori. Rad je lek za svaku muku - kaže Saša Belić, glava porodice, za kojeg Zmajevčani, kao i za njegovog sina Mitra, ističu da su izuzetno vredni i da selo na njih može da se osloni za sve vrste poslova.

Nikla nova kuća

U sobičcima stare kuće, do izgradnje nove, stanovali su Saša sa svojom suprugom, koja je već 12 godina na dijalizi, sin Mitar sa ženom i dvoje dece i Sašina ćerka sa svojim detetom.

- Stizala nam je pomoć od preduzetnika u selu, od Mesne zajednice i od Opštine Vrbas, kao i od pojedinaca i organizacija iz Bačkog Maglića, Malog Iđoša, Vrbasa... pa čak i iz Nemačke i Australije. Od novčane pomoći gradnja nove kuće, koja je 95 odsto bila moba, počela je krajem marta prošle godine, a već u julu bila je pod krovom. Tada nam je pao kamen sa srca, jer radovi više nisu zavisili od vremenskih uslova - navodi domaćin.

Nova kuća je veća od one koja je izgorela, a dobila je prostorije i u potkrovlju. Donatori su Belićima obezbedili nameštaj, kao i peć za centralno grejanje.

Saša Belić nije poklekao

RAKIJA "GARAVUŠA"

U KUĆI Belića, uz sve ostalo, izgoreo je šank sa 300 flaša raznovrsnog pića, od manastirskih rakija do viskija od nara, koje je Saša skupljao 25 godina. Od vatre su popucale sve boce, a jedino je čitav ostao balon sa pet litara rakije jabukovače, koju je Saša posle požara nazvao - "garavuša".