Mrtvi su samo oni koji su zaboravljeni: U Leskovcu otkriven spomenik palim borcima u ratovima devedesetih (FOTO/VIDEO)

Novosti Online/ I. Mitić

10. 01. 2020. u 16:26

Мртви су само они који су заборављени: У Лесковцу откривен споменик палим борцима у ратовима деведесетих (ФОТО/ВИДЕО)

Foto I. Mitić

Ni decenije za nama nisu učinile da bol za izgubljenim mladim životima bude manja

DVADESET godina posle završetka NATO agresije na našu zemlju u gradu na Veternici otkrivena je spomen česma u znak sećanja na stradale borce iz leskovačkog kraja u ratovima vođenim od 1991. do 1999. godine. Posle opela, koje je služilo leskovačko sveštenstvo, i prigodnih govora, članovi porodica poginulih pripadnika redovnog i rezervnog sastava vojske i policije položili su po jednu crvenu ružu u znak sećanja na najbliže koji su izgubili živote braneći svoju otadžbinu.

- Nije mrtav borac koji je umro. Mrtav je onaj ko je zaboravljen. Ovim smo pokazali da sećanje na naše najmilije još uvek traje. Neka im je večna slava i hvala – rekao je Slobodan Stanković u obraćanju prisutnima u ime porodica poginulih boraca.

Ni decenije za nama nisu učinile da bol za izgubljenim mladim životima bude manja. Tekle su i suze kraj tek otkrivenog spomen obeležja, a svako od srodnika, pre nego što bi položio cveće, pogledom je prelazio preko sedamdesetak imena stradalih ispisanih na spomen ploči tražeći među njima baš ono za kojim već decenijama pate.

Pročitajte još - ISPOVEST PILOTA O NATO BOMBARDOVANjU: Poslednji smo poleteli iz Prištine, sa pola rezervoara došli do Leskovca

- Nije lako. Dugo smo čekali ovaj trenutak da i grad koji je podneo velike žrtve, posebno u odbrani Kosova i Metohije, oda poštu svima koji su u toj borbi izgubili najvrednije što su imali. Ostali smo bez njih, ali će sećanje trajati dok god smo mi živi, pa i posle toga zahvaljujući ovom spomeniku – kratko je rekao uplakani čovek gledajući u ime svog sina.

Spomenik je podignut, u centralnoj gradskoj ulici, na platou preko puta Tehnološkog fakulteta, a nazvan je „Prekinuta nit života“.

- On simbolizuje stradanje onih kojih ćemo se uvek sa setom sećati. Oni su za naš mir, za obranu suvereniteta i integriteta naše zemlje, dali ono najvrednije – svoje živote. Ima smrti. Nema umiranja. Pokolenja ih se neće stideti. Pretke nisu obrukali – rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i zaključio da je spomenik i podsetnik da ne odustajemo od najvažnije borbe, a to je dostojanstvo i jedinstvo našeg naroda.

Poštu stradalima su odali i predstavnici Vojske Srbije, Policijske uprave u Leskovcu, Aleksandar Đurović, predsednik Skupštine grada kao i predstavnici boračkih organizacija.

SLAVA I SPOMEN

Namera da se Leskovac na ovaj način oduži svojim poginulim sugrađanima postoji godinama unazad. Više puta su je inicirali pojedinci i boračke organizacije. Nailazila je na nepodeljenu podršku političkih stranaka i šire javnosti, ali se od ideje nije daleko odmicalo. Tek posle prošlogodišnje odluke Skupštine grada počela je priprema projekta za podizanje spomen obeležja na kome je takođe ispisano: „Stradalima u sukobima i NATO agresiji 1990 – 1999. Slava i spomen. Građani grada Leskovca“.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije