DEDA Mraz je uoči ovih novogodišnjih praznika imao i jednu adresu više nego dosad. Jer, paketićima koje su obezbedili Crveni krst, medijske kuće, zabavišta, ali i donatori koje ne poznaju - prvi put - obradovao je i petoro mališana iz porodice Gligor iz Mokrina.

A, pre samo godinu dana, porodica Andraša Gligora (44) i njegove supruge Valentine Kraljević (34) je živela u trošnoj kući, bez struje i vode, pa deca nisu znala za televizor, a svi su spavali na dva dotrajala ležaja, u sobi punoj dima od stare peći i vlage, jer je krov prokišnjavao...

Onda je počela i njihova bajka.

"Novosti" su prošlog februara pisale o njima i priča je dirnula srca čitalaca širom zemlje i sveta. Školski drugovi Andraša mlađeg su se odmah organizovali i doneli mu nameštaj, drva za ogrev, garderobu i slatkiše za decu. Javila se i Kikinđanka koja živi u inostranstvu, spremna da da novac da se u selu kupi kuća za Gligorove, ali ju je preduhitrio anonimni humanista koji se jednoj fondaciji obratio sa željom da malim Mokrinčanima obezbedi novi dom. I, sve je rešeno za veoma kratko vreme, pa se sedmočlana porodica letos uselila u novu, uređenu i opremljenu kuća od 140 kvadrata, sa prelepim dvorištem. Sada devetogodišnja Ljubica, godinu mlađi Andraš, Nikola od šest, te Anastasija od pet i Violeta od dve godine uživaju u toplom domu, svako ima svoj krevet, crtaće mogu da gledaju na čak tri televizora, a imaju dovoljno i garderobe, i hrane.

Pročitajte još - POSLE PISANjA “NOVOSTI”: Novac za kuću porodice Gligor stiže iz Danske

- Ovo je za nas dvorac. Još sam zbunjen i ne mogu da verujem da nam se ovo dogodilo - kaže domaćin, dok njegova Valentina priznaje da još nije naučila kako da uključi sve aparate.

Valentina i Andraš

Drago joj je što imaju i mašinu za pranje sudova, mikrotalasnu pećnicu i štošta još, ali najviše joj je olakšano pranje veša. Imaju, veli, i zamrzivač, i frižider, devojčice svoju, a dečaci zasebnu sobu, a anonimni donator im je obezbedio i 35 kubika drva za ogrev. Struja i voda su im unapred plaćeni za duži period, pa Ljubica i Andraš bezbrižno idu u školu, Nikola u zabavište, a na proleće će sa njim i Anastasija. Violeta je mala i teško da je zapamtila bedu u kojoj je prohodala.