LjUBITELjI kajaka, sportisti i rekreativci željni boravka u prirodi, dobili su nov, veoma zanimljiv sadržaj, regatu Tisom kroz Mađarsku i Srbiju sa potencijalom samodržive sportsko- turističke ponude u regionu. To ističu na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu, koji je kao partnerska institucija sa Univerzitetom u Segedinu, realizovao projekat “Votertur - razvoj vodenog turizma na plovnim putevima koji povezuju Mađarsku i Srbiju”.

- Posle godinu i po dana rada završili smo projekat uz partnerske intitucije Prirodno- matematički fakultet i Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici – kaže dr Darinka Korovljev, član tima. - Naš cilj je bio da istražimo i implementiramo kajak - kanu rutu veslanja Tisom, od grada Tisakečke u Mađarskoj do Slankamena, nulte tačke reke Tise u Srbiji, na kojoj se Tisa uliva u Dunav. Učestvovalo je 100 studenata i po osam nastavnika Univerziteta u Novom Sadu i Segedinu. Sve je finansirala Evropska Unija u okviru programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije.

PROČITAJTE JOŠ - VENČANjE KAD TISA CVETA: Natalija i Branko ovekovečili višegodišnju ljubav

Projektni tim, profesori, istraživači i eksperti u toj oblasti, „ucrtao“ je veslačku stazu Tisom od 300 kilometara kao i kampove koji će na proleće biti formirani u Čongradu, Mindsentu, Segedinu, Kanjiži, Adi, Bečeju i Starom Slankamenu.

Foto-Fakultet-sporta