IAKO sa sedištem u Gornjem Milanovcu, Udruženje radnika umetnika Srbije i Crne Gore je redovnu godišnju Skupštinu održalo u Kragujevcu i iz srca Šumadije najavilo brojne aktivnosti koje su tokom 2020. planirane u obe države.

- Pored manifestacija koje već tradicionalno sami organizujemo, nastavićemo i da se odazivamo na pozive raznih drugih umetničkih i zanatskih udruženja iz više gradova. U Podgorici ćemo, tako, zajedno sa našim članovima iz Crne Gore postaviti veliku izložbu u galeriji poznatog slikara Dragana Markovića, a održaćemo i velike umetničke smotre u Kraljevu, Vladičinom Hanu, Trsteniku, u nekoliko mesta širom Vojvodine... - ističe predsednik Udruženja Radojko Solujić.

Inače, uz radnike umetnike, učlanjeni su i brojni inženjeri, profesori i stvaraoci iz drugih profesija. Uoči skupštine u Kragujevcu, član je postao i redovni profesor Ustavnog prava na tamošnjem Univerzitetu akademik dr Dragan Bataveljić, ujedno i književnik, te duže od decenije istaknuti delatnik u organizacijama koje se na nivou Srbije bore za što veći natalitet.

- Previše smo razjedinjeni, i kao država, i kao društvo. Zato bi sve lokalne samouprave trebalo da pomažu udruženja na svojoj teritoriji, naročito ona koja okupljaju umetnike, kako bi potomcima ostavili što kvalitetniju zaostavštinu - naglašava akademik Bataveljić.

PROČITAJTE JOŠ: Slikari u slavu blata iz RusandeU Udruženje radnika umetnika Srbije i Crne Gore se učlanio i bivši predsednik Opštine u Ćupriji Dušan Trifunović, inače osnivač organizacije pod nazivom "Muška sigurnost - sigurnost za sve" koja takođe promoviše natalitet, ali i sabornost Srba.

SEĆANjE NA DOAJENE

GODIŠNjA Skupština u Kragujevcu je bila i prilika da se oda pošta nedavno preminulim članovima iz tog kraja - Lazaru Radovanoviću, Vukašinu Saviću, Draganu Obradoviću, Mirku Rusiću i Draganu Todosijeviću - od kojih su neki bili i među osnivačima nekadašnjeg Likovnog studija u fabrici "Zastava", iz kojeg je poniklo i Udruženje radnika umetnika Srbije i Crne Gore.